Franţa, Germania şi Rusia au mediat discuţii între guvernul ucrainean şi rebelii susţinuţi de Rusia, care s-au confruntat din aprilie 2014, iar conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morţi. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că a purtat o discuţie telefonică la care au participat preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi liderul rus Vladimir Putin.
„Cei patru lideri au notat importanţa unei încetări definitive a focului, a retragerii armamentului greu şi a retragerii forţelor, cu o monitorizare a situaţiei de 24 de ore de către OSCE. Părţile au convenit să coordoneze etapele finale privind siguranţa şi să continue să lucreze la foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. În acest scop, o reuniune a formatului Normandia urmează să aibă loc în a doua jumătate a lunii august”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene.
Petro Poroşenko a subliniat „importanţa introducerii unei misiuni de pace a ONU în Donbas” şi a acuzat Rusia de „reticenţă în eliberarea ostaticilor, inclusiv a celor care sunt deţinuţi ilegal în Rusia”. Emmanuel Macron şi Angela Merkel au pledat pentru „inadmisibilitatea oricăror declaraţii care subminează integritatea teritorială a Ucrainei, în special în ceea ce priveşte înfiinţarea aşa-numitei Malorossiya”, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Georgia şi Ucraina se unesc în lupta pentru eliberarea „teritoriilor ocupate” de Rusia
Grupul de contact Normandia a fost creat pentru a media între părţile aflate în conflict în vederea începerii unui proces de pace în regiunile controlate de rebelii separatişti în estul Ucrainei. Din acest format fac parte şefii de stat şi de guvern, precum şi miniştrii de Externe din Germania, Rusia, Ucraina şi Franţa.
Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a anunţat săptămâna trecută un plan de proclamare a unui nou stat, dar nu doar în regiunile separatiste proruse est-ucrainene, ci pe întregul teritoriu al ţării. Va fi elaborată o nouă constituţie care va fi supusă unui referendum, iar Zaharcenko a propus numele „Malorossiya” („Mica Rusie”) pentru noua ţară, o denumire a actualului teritoriu ucrainean de pe vremea Imperiului Rus, potrivit Mediafax.
Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev şi anexarea regiunii ucrainene Crimeea la Rusia, manevră condamnată de Occident.