Anul trecut au fost înmatriculate în România 250.000 de autoturisme second hand achiziţionate din alte state ale Uniunii Europene, scrie news.ro.
Pe piaţa autohtonă de profil au activat 484 de companii cu obiect de activitate achiziţii intracomunitare de maşini second hand în intervalul 2014-2015.
Inspectorii antifraudă au selectat şi au demarat verificările la 200 de companii cu profil mare de risc, care au avut achiziţii de 1 miliard de lei între anii 2014 şi 2015, potrivit Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).
Cele 200 de companii au declarat şi plătit TVA de 2,1 milioane lei, ceea ce implică o pierdere la bugetul de stat de peste 200 milioane lei.
Cea mai des întâlnită metodă de prejudiciere a bugetului de stat în domeniul comerţului cu autoturisme rulate importate o reprezintă aplicarea TVA la marjă.
Astfel, maşina este achiziţionată de o firmă din România de la o companie din Uniunea Europeană în regim de scutire de TVA şi revândută apoi către o persoană fizică din România, aplicând TVA doar la profitul declarat, adică la marjă, nu la toată suma, cum prevede legea.
Într-un astfel de caz, identificat recent de inspectorii antifraudă, o firmă a cumpărat din Germania o maşină de teren cu 32.000 de euro, a adăugat un profit de 50 de euro, declarând şi plătind TVA de doar 10 euro.
Alte metode de evaziune identificate în cadrul operaţiunii Xenon sunt de tipul „missing trader” (firmă fantomă), în care compania nu declară nici achiziţia, nici vânzarea, şi frauda de tip „cross invoicing”, care presupune utilizarea lanţului de tranzacţionare cu firme fantomă pentru diminuarea obligaţiilor de plată.
Citeşte şi Creştere cu aproape 20% a înmatriculărilor de autoturisme noi şi second-hand în România
„Pe lângă prejudicierea bugetului de stat, frauda de TVA în piaţa auto second hand are ca efecte concurenţa neloială, scăderea comerţului cu maşini noi şi îmbătrânirea parcului auto”, arată DGAF.
La finalizarea operaţiunii Xenon, în funcţie de specificul fiecărui caz analizat unde au fost identificate probleme, companiile vor face fie obiectul unei inspecţii fiscale amănunţite pe ultimii cinci ani, fie a unei sesizări penale pentru evaziune fiscală.