Valul de cutremure din Gorj nu se oprește. În ultimele zile s-au înregistrat 450 de replici după un cutremur cu magnitudinea 5.7 pe scara Richter, dintre care 150 doar noaptea trecută.
După cutremurul puternic produs marți, multe imobile au fost afectate. Unele case aflate în apropiere de epicentrul seismului sunt de nelocuit. De asemenea, mai multe școli și instituții publice au fost avariate.
Autoritățile locale fac verificări, iar toate imobilele vor fi expertizate. De asemenea, operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu urmează să fie supuse unei expertize care să stabilească dacă acestea au fost afectate de cutremurele din ultimele zile, scrie Pandurul.ro.
La o primă analiză, vizual, niciuna dintre opere – Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului – nu ar fi suferit fisuri după cutremure.
Vă reamintim că un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. A fost pentru a doua zi consecutiv când în zonă are loc un cutremur cu magnitudine peste 5.
Trei staţii seismice şi cinci GPS au fost instalate în localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara, în urma cutremurului de marţi cu magnitudinea de 5,7 din judeţul Gorj, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
„Noile stații seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică și pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar stațiile GPS vor înregistra deformările crustale”, conform unui mesaj transmis pe Facebook de INFP.
Aceste stații seismice vin în completarea celor cinci stații deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroșani, Târgu Jiu, Herculane și Strehaia.