După ce două adolescente din Slatina şi Drobeta-Turnu Severin au vandalizat, în luna aprilie, Coloana Infinitului, scriindu-şi numele pe opera lui Constantin Brâncuşi, în şedinţa de luni a Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a fost aprobată instituirea unor reguli pentru protejarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”.
Unul dintre articolele din cadrul proiectului votat de majoritatea consilierilor locali interzice „contactul fizic al vizitatorilor cu operele”.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 500 la 2.500 de lei”, se precizează în proiectul votat luni.
Primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu, a declarat că poliţiştii locali le vor spune verbal turiştilor că nu au voie să atingă operele, iar în cazuri excepţionale vor aplica amenzi.
„Contactul fizic al vizitatorilor cu operele este interzis de acum. Contactul fizic presupune să nu le mai atingă. Poliţiştii locali, la Coloana Infinitului, îi atenţionează, dar numai în situaţii extreme vor fi aplicate sancţiuni, până când se vor primi toate punctele de vedere ale celor de la Ministerul Culturii vor merge mai multe pe avertismente. Poliţia Locală le va spune verbal turiştilor, vom pune şi nişte panouri de avertizare, nişte indicatoare. Ultimele evenimente au umplut paharul şi nu s-a mai putut. Au mai fost şi alte gesturi care nu au fost luate în calcul neapărat. Evenimentele acestea care au dus la degradare nu mai puteau fi trecute cu vederea. Trebuia să se ia neapărat o decizie pentru că, în loc să se reducă numărul, se pare că a început să crească numărul evenimentelor neplăcute”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Aurel Popescu, primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu.
Patru consilieri PNL şi unul de la PMP au votat împotriva acestui proiect. Unul dintre cei nemulţumiţi de proiectul de hotărâre votat luni este consilierul PNL, Marcel Romanescu.
Acesta este de acord cu interzicerea contactului fizic al vizitatorilor cu operele, însă nu şi cu referatul care va fi înaintat Ministerului Culturii, pentru obţinerea avizelor, privind păstrarea unei distanţe de doi metri în cazul operelor din Parcul Central şi cinci metri faţă de Coloana fără Sfârşit.
„Am votat împotriva proiectului de hotărâre care nu prevedea doar acest aspect. Era un proiect de hotărâre care are stipulat în el şi un articol care se referă strict la interzicerea contactului fizic cu operele. Cu acest aspect sunt de acord, însă în condiţiile în care eram de acord în totalitate, în acel proiect sunt inserate inclusiv acele referate prin care Primăria Municipiului Târgu-Jiu încearcă nu numai să izoleze de atingerea fizică a operelor, ci încearcă să îngrădească dreptul vizitatorilor de a se apropia de operelor brâncuşiene. În referatul Centrului Constantin Brâncuşi este stipulată distanţa de doi metri în cazul Mesei Tăcerii şi cinci metri faţă de Coloana Infinitului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul PNL, Marcel Romanescu.
În şedinţa de luni a Consiliului Local s-a votat şi articolul potrivit căruia este interzis accesul în preajma pieselor care compun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” al persoanelor cu câini sau alte animale şi a bicicliştilor sau tinerilor care se plimbă cu role.
În luna octombrie a anului trecut, chiar preşedintele Klaus Iohannis s-a fotografiat în timp ce stătea pe unul dintre scaune, la Masa Tăcerii, deşi la câţiva metri de operă era afişat mesajul: „Stimaţi vizitatori, să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele!”.