Într-o postare publicată pe Facebook, Radu Georgescu a explicat de ce este greșit să fie jigniți alegătorii din primele două categorii și a subliniat măsurile necesare pentru reducerea disparităților economice.
„România nr. 1 – România anti-sistem. Eu m-am născut într-un oraş mic de provincie. Dacă părinţii mei nu ar fi avut bani să mă trimită la meditaţii în clasa a 12-a şi să mă ţină în facultate, acum eram pe un şantier din Spania sau făceam „combinaţii” în oraşul meu. Este o greşeală să-i jignim pe cei care au votat antisistem. Partea inteligentă este să schimbăm sistemul economic, astfel încât să fie cât mai puţini oameni antisistem”, a scris Georgescu pe pagina sa de Facebook.
Cea de-a doua Românie este cea a persoanelor care depind de resursele oferite de stat: bugetarii și pensionarii.
„Dacă eşti în această categorie este logic să votezi cu PSD. Ei au crescut salariile bugetarilor şi pensiile în 2024. Este tot o greşeală să-i jignim pe cei care au votat PSD. Partea inteligentă ar fi fost să stopăm pierderile din sistemul bugetar. Cu banii economisiţi să subvenţionăm firmele din oraşele mici de provincie. Aceste firme puteau angaja surplusul de oameni din sistemul bugetar”, a explicat economistul.
Cea de-a treia categorie, România enclavă, reprezintă zonele care încă susțin economia privată.
„Câteva zone din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Sibiu. Economiile care se bazează pe enclave sunt economiile din America de Sud. Noi ar fi trebuit să dezvoltăm toate oraşele mici pentru a acorda şanse egale şi celor din aceste oraşe. Warren Buffett a devenit miliardar chiar dacă nu a plecat niciodată din oraşul natal mic de provincie, Omaha”, consideră Georgescu.
Economistul avertizează că „haosul din politica monetară” actuală va genera instabilitate socială și economică.
„Inflaţia este generată doar de haosul monetar şi fiscal. Warren Buffett spune că inflaţia este mai periculoasă decât bomba atomică. De ce spune asta? Inflaţia a declanşat al Doilea Război Mondial. Inflaţia a dus la dispariţia imperiilor”, a subliniat Georgescu.
El a adăugat că anul viitor va fi mai dificil pentru România.
„În 2024, cea mai mare Românie este antisistem în condiţiile în care acest an a curs cu „lapte şi miere”. S-au mărit salariile şi s-au mărit pensiile. Am fost toleraţi de creditori pentru că erau alegeri. De la anul, se schimbă filmul.”, consideră economistul.
Radu Georgescu susține că sunt necesare ajustări economice pentru a preveni o creștere semnificativă a partidelor anti-sistem.
„Aş băga mâna în foc că peste 2 ani partidele anti-sistem vor avea peste 50%”, este previziunea acestuia.
În concluzie, economistul a subliniat importanța înțelegerii fundamentelor economice, comparând economia cu gravitația.
„Toate lucrurile se mişcă în Univers datorită gravitaţiei. Orice lucru se mişcă pe Pământ datorită economiei. De aceea, este foarte important să înţelegem principiile de bază ale economiei.”, încheie specialistul.