Oportunități de angajare pentru tineri. România va avea nevoie de peste 600.000 de ingineri în anii următori

România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, mai ales în domeniile tehnice. Inginerii, IT-iștii, și muncitorii calificați sunt extrem de căutați, iar în următorii zece ani se preconizează un deficit de aproximativ 600.000 de ingineri în țară. De asemenea, este estimat că România va avea nevoie anual de 20.000 de IT-iști, pe lângă alte specializări precum experți în inteligența artificială, ingineri de realitate augmentată și lucrători în domenii precum transportul și agricultura.
Filip Stan
18 ian. 2025, 11:03
Oportunități de angajare pentru tineri. România va avea nevoie de peste 600.000 de ingineri în anii următori

Marile companii din România sunt în căutare de tineri talentați, oferind oferte atractive pentru absolvenții de la Universitatea Politehnică din București și alte instituții de învățământ superior.

Cu toate acestea, puțini sunt cei care decid să îmbrățișeze cariere în aceste domenii tehnice, în ciuda salariilor competitive și a perspectivelor de dezvoltare profesională. Majoritatea angajatorilor se confruntă cu dificultăți în atragerea și retenția tinerelor talente, întrucât mulți dintre angajați din companiile mari se apropie de vârsta pensionării.

Gabriel Petrea, director general adjunct la Universitatea Politehnica din București, a subliniat că ingineria rămâne o alegere importantă pentru tinerii români, dar numărul locurilor din universitățile de tradiție nu a crescut semnificativ în ultimii ani.

„În România, nu au mai crescut numărul de programe de studii în inginerie. Universitățile mari, cu tradiție, sunt aceleași. Politehnica din București are același număr de locuri la inginerie constant. Ingineria este o alegere pe care orice tânăr o poate face. Evident că discutăm de o inginerie asistată de tehnologie, de inteligența artificială, poate de roboți în viitor, dar e un domeniu care cu siguranță va rezista acestor provocări”, a declarat acesta pentru Antena 3.

Companiile de recrutare confirmă că, în general, există un deficit mare de angajați în domeniile care necesită studii superioare, iar acest lucru este cu atât mai evident în domeniul ingineriei.

Citește și: Vestea anului pentru români. Lovitură de neimaginat pe piaţa bursieră: vin bani mulţi!

„Observăm un deficit foarte mare în general în domeniile în care studiile sunt obligatorii. Dacă în IT avem, de exemplu, din ce în ce mai multe companii care acceptă și educația informală, respectiv învață singuri programare, în inginerie nu putem spune același lucru”, a declarat Bogdan Badea, reprezentant al unei companii de recrutare.

Acesta a explicat că există un contrast major între domeniile în care angajatorii sunt dispuși să accepte experiența autodidactă și domeniile tehnice în care educația formală este esențială.

Studenții intervievați au menționat că o mai bună pregătire practică ar contribui la creșterea numărului de ingineri din România.

„Să se facă mai multe activități practice, și mai multe internshipuri pentru studenți și cred că și unii angajatori au standarde cam mari pentru studenții care abia ies din facultate”, a spus un tânăr.

„În facultate nu prea suntem învățați partea practică, doar lucruri teoretice”, a adăugat un alt student, subliniind necesitatea unui echilibru între teoria învățată în școală și aplicarea acesteia în mediul profesional.

În 2024, 9.000 de studenți au început anul I la Politehnică, dar până la 35% dintre aceștia nu finalizează studiile, iar acest fenomen este un alt factor care agravează deficitul de specialiști în inginerie. Chiar și în condițiile în care unele domenii tehnice beneficiază de un interes crescut, lipsa unei pregătiri adecvate și cerințele prea mari impuse de angajatori sunt provocări majore pentru tinerii din România.

Citește și: ADMITERE MEDICINĂ 2025. Taxe de studiu mai mari și locuri mai puține pentru studenți la medicină și stomatologie în anul universitar 2025 – 2026 la UMF „Carol Davila” din București

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ilie Bolojan felicită câștigătorii alegerilor din Germania și subliniază importanța cooperării bilaterale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!