UPDATE. Aproximativ de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului, informează Reuters. Participanţii au desfăşurat pancarte, proclamând că „Cel mai bun acord este niciun Brexit!” şi „Noi cerem o consultare populară!”. Organizatorii au indicat că aceasta ar putea fi cea mai mare manifestaţie anti-Brexit până acum. Ei au declarat că au un bun motiv să creadă că cifra de 700.000 de manifestanţi, atinsă – potrivit organizatorilor – în cursul unei adunări de acelaşi gen în octombrie, a fost depăşită. Susţinătorii menţinerii Marii Britanii în UE au pornit de la Marble Arch de lângă Hyde Park, la amiază, după care s-au îndreptat spre biroul premierului, iar apoi spre parlamentul de la Westminster.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Cei 27 au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opţiuni în vederea unei amânări a Brexitului după data prevăzută iniţial la 29 martie, stabilind de-acum la 12 aprilie cel mai devreme data fatidică, la aproape trei ani de la referendumul prin care britanicii au decis să iasă din UE.
Acest vot ar putea însă să nu aibă loc, ”dacă pare că nu va exista o susţinere suficientă pentru a-l organiza”, a anunţat conducătoarea conservatoare într-o scrisoare adresată deputaţilor şi publicată vineri seara de presa britanică. A treia înfrângere umilitaore în Parlament ar ridica cu insistenţă problema supravieţuirii Theresei May la conducerea Executivului, potrivit news.ro.
În scrisoarea sa adresată deputaţilor, conducătoarea conservatoare îşi prezintă din nou acordul drept ”cea mai bună soluţie” în vederea unei evitări a unei ieşiri fără acord (”no deal”) – un scenariu temut de mediile economice. Anticipând, la rândul lor, o posibilă respingere a textului, Cei 27 i-au dat lui May opţiunea ca acodul să fie ratificat, iar Regatul Unit să iasă în mod ordonat din UE, beneficiind în acest sens de o scurtă amânare tehnică, până la 22 mai.
Cealaltă opţiune, în cazul respingerii acordului a treia oară, este ca Londra să hotărască până la 12 aprilie să organizeze scrutinul britanic în alegerile europene. În cazul în care regatul hotărăşte să ţină acest scrutin, Londra poate cere o nouă amânare, a cărei durată nu a fost stabilită, informează news.ro.
Opozanţii Brexitului au îndemnat la o manifestaţie la prânz (13.00, ora României), în centrul Londrei, pentru a cere un nou referendum. Personalităţi politice de toate tendinţele şi-au anunţat participarea.
O aprigă opozantă a Brexitului, Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, i-a îndemnat pe cei care resping o ieşire din UE să profite ”la maximum de oportunitatea” oferită prin amânarea acordată de Bruxelles. ”
În cazul în care hotărăşte să-şi prezinte din nou acordul în faţa deputaţilor, Theresa May va fi nevoită să înceapă prin a-l convinge pe preşedintele Camerei Comunelor John Bercow, care a împiedicat săptămâna aceasta organizarea unui nou vot asupra acordului.
Într-o atmosferă de incertitudine, o petiţie online care cere Guvernului să renunţe la Brexit, depusă pe site-ul Parlamentului, a obţinut un succes fulegrător, cu 3,6 milioane de semnături în două zile.