Justiţia rusă a transformat, miercuri, pedeapsa de cinci ani de închisoare pronunţată în cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi în închisoare cu suspendare, în cadrul unui proces în apel, relatează AFP, citat de Mediafax.
Instanţa rusă a decis „schimbarea pedepsei din 18 iulie în privinţa lui Navalnîi şi a (co-acuzatului său) Ofiţerov şi considerarea pedepselor pronunţate drept pedepse cu suspendare”, a declarat judecătorul, citind decizia tribunalului la încheierea procesului în apel, care a durat mai puţin de trei ore.
Parchetul a cerut respingerea apelului şi confirmarea pedepselor de cinci ani de închisoare pentru Aleksei Navalnîi şi de patru ani pentru Piotr Ofiţerov.
Audierea a început miercuri dimineaţa, la Kirov, un oraş situat la 900 de kilometri est de Moscova unde opozantul a fost în 2009 consultant pentru autorităţile regionale.
Schimbarea pedepsei constituie o victorie pentru opozant, care a scăpat de încarcerare, însă acest avocat charismatic de 37 de ani, devenit celebru datorită unor anchete anticorupţie publicate pe un site de Internet, a anunţat că nu va cere la Curtea de Casaţie anularea definitivă a acuzaţiei.
„Considerăm că verdictul nu se bazează pe lege”, a declarat el pentru jurnalişti la finalul procesului. „Luăm în calcul să formulăm un recurs”, a adăugat el.
Citeşte şi Zeci de persoane, reţinute la Moscova în timpul unui protest faţă de condamnarea lui Navalnîi
El a apreciat că menţinerea unei condamnări cu suspendare vizează să-l împiedice să mai desfăşoare activităţi politice. „Autorităţile încearcă din toate puterile să mă îndepărteze din lupta politică”, a continuat el. „Ele nu vor reuşi”, pentru că „noi vom continua”, a subliniat el.
Acuzaţii fabricate
Aleksei Navalnîi a cerut în faţa tribunalului anularea condamnării. „Acuzaţia a fost fabricată de Comitetul de anchetă de la Moscova şi are motivaţii politice evidente”, a declarat el.
În iulie, opozantul a fost găsit vinovat, împreună cu Piotr Ofiţerov, de deturnarea unor fonduri în valoare de 16 milioane de ruble ruseşti (400.000 de euro) în detrimentul unei societăţi forestiere publice în 2009, pe când era consultant al guvernatorului liberal din regiune.
El a denunţat acuzaţiile aduse împotriva sa, calificându-le absurde. „Cum aceste 16 milioane de ruble au putut să se evaporeze?”, a întrebat el în timpul unei audieri, denunţând „mărturia falsă” a fostului director al societăţii forestiere.
Poziţia sa de opozant numărul unu a fost consolidată de scorul onorabil de peste 27% dintre sufragii obţinut, în pofida unor fraude, potrivit lui, la alegerile din septembrie pentru primăria Moscovei câştigate, deloc surprinzător, de un apropiat al Kremlinului, Serghei Sobianin.
Aleksei Navalnîi, un orator charismatic cu vederi liberale, s-a impus ca lider al opoziţiei în timpul valului de proteste din iarna 2011-2012. De asemenea, el este apropiat de mediile naţionaliste şi antiimigrare, o temă sensibilă pentru autorităţi, aşa cum o arată revoltele xenofobe produse duminică, la Moscova, după uciderea unui tânăr rus de către un caucazian.
Numeroşi observatori au considerat că opozantul rus a fost menţinut în libertate după condamnarea din iulie pentru a legitima alegerile la primăria Moscovei, la care i s-a permis să participe. Site-ul liberal gazeta.ru aprecia marţi că autorităţile ruse se aflau în faţa unei dileme, şi anume între preocuparea de a nu face din Aleksei Navalnîi „un nou Mandela” rus, încarcerându-l, şi cea de a nu-şi şifona imaginea recunoscându-i nevinovăţia.
Totodată, Aleksei Navalnîi este anchetat într-un alt dosar, împreună cu fratele său Oleg. Ei riscă zece ani de închisoare pentru acuzaţii de „escrocherie” pe care le resping.