La acest moment, grupul PSD are 41 de membri, iar cel al PNL 26, incluzând-o şi pe Mihaela Popa.
Teoretic, PSD şi PNL nu ar avea nici acum majoritatea de 50% plus unu pentru a trece legile organice, deoarece cei 67 reprezintă fix jumătate din numărul total al membrilor Senatului, adică 134.
În schimb, opoziţia poate profita în continuare de apele tulburi din arcul guvernamental, mai precis din grupul PDL.
Acesta este alcătuit din 44 de senatori, dacă îl numărăm şi pe Iulian Urban care, chiar dacă a demisionat din partid, activează în grupul PDL şi votează alături de acesta.
În schimb, este greu de prevăzut cum va vota în plen senatorul PDL de Timiş Dorel Borza care, deşi nu intenţionează să plece din PDL, se apropie vădit de liberali. Astfel, Borza a anunţat că-l susţine pe colegul său din Senat, Nicolae Robu (PNL) pentru primăria Timişoara. În plus, preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a spus că Borza nu şi-a mai făcut simţită prezenţa în cadrul filialei de multă vreme.
Pe lângă cei 44 de pedelişti, în coaliţia de guvernământ mai sunt 13 senatori UNPR şi opt senatori UDMR.
La mijloc sunt prinşi doi senatori neafiliaţi, Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu, recent demisionar din UNPR. Geoană a respins categoric varianta să se alăture în mod clar vreuneia din cele două tabere, iar Măgureanu nu a precizat dacă înclină într-o parte sau alta.
În acest moment, în Senat distribuţia mandatelor este următoarea:
PDL – 44 de senatori, inclusiv Iulian Urban – independent afiliat PDL şi Radu F. Alexandru, care nu a renunţat la mandat pentru a trece la CNA.
UDMR – 8 senatori.
UNPR – 13 senatori.
În total, coaliţia are 65 de senatori.
PSD – 41 de senatori
PNL – 26 de senatori
În total, opoziţia are 67 de senatori.