Partidul Independenţie (dreapta) se clasează pe primul loc, cu 26,7% din voturile exprimate, ceea ce îi asigură 19 mandate în Parlament, relatează AFP, citat de Mediafax.
Liderul formaţiunii, Bjarni Benediktsson, urmează să încerce să guverneze cu susţinerea Partidului Progresului (agrarian, de centru), care a obţinut 24,4% din voturile exprimate şi tot 19 mandate.
În urma lor se află partidele din cadrul Guvernului în exerciţiu de stânga, care se confruntă cu o derută, pierzând jumătate din numărul lor de mandate. Alianţa (social-democraţi) a obţinut 12,9% din voturi, adică nouă mandate. Aliatul său, Mişcarea Stânga-Verzi, a obţinut 10,9% din voturi, adică şapte mandate.
De asemenea, două partide noi intră în Parlament. Viitor Luminos (pro-UE) a obţinut şase mandate, cu 8,2% din voturile exprimate.
Partidul Piraţilor (libertarian) este primul de acest tip pe care alegătorii îl propulsează în Parlamentul naţional, cu trei deputaţi, în baza unui scor de 5,1%.
În pofida unui scepticism generalizat în rândul populaţiei faţă de clasa politică, participarea este considerată mai degrabă bună, de 83,3%.
Sarcina de a desemna un premier, lider de partid, care să încerce să formeze o coaliţie, revine preşedintelui Republicii. În mod tradiţional, el optează pentru cel care a obţinut cel mai bun scor în urma scrutinului.
Campania electorală a fost dominată de nemulţumirea islandezilor faţă de situaţia lor economică şi, mai ales, faţă de probleme legate de datorie.