Protestul este condus de liderul islamic Maulana Fazlur Rehman, iar majoritatea protestatarilor sunt din partidul lui Jamiat Ulama-e-Islam, de dreapta.
Rehman şi susţinătorii săi şi-au început marşul de protest duminica trecută în oraşul Karachi din sudul Pakistanului şi au parcurs aproape 2.000 de kilometri pentru a ajunge joi după miezul nopţii la Islamabad.
Alte grupări ale opoziţiei, printre care cea a fostului preşedinte Asif Ali Zardari şi a fostului premier Nawaz Sharif, s-au alăturat protestelor, sporind presiunea asupra lui Khan, informează Agerpres.
Rehman, un lider religios în vârstă de 66 de ani de la influenta şcoală Deobandi, care predă islamul sunit strict, îi cere lui Khan să demisioneze pe fondul protestelor a sute de mii de oameni. „Mergem la Islamabad ca să dăm jos un guvern ilegitim”, a declarat Rehman joi la o manifestaţie desfăşurată într-un oraş lângă Islamabad.
Partidele de opoziţie susţin că alegerile naţionale de anul trecut ce l-au adus pe Khan la putere au fost organizate sub influenţa armatei şi au fost fraudate pentru a instala un guvern preferat de generalii armatei.
Armata a condus Pakistanul mai mult de jumătate din existenţa acestei ţări, după ce acest stat a devenit independent de Marea Britanie, în 1947. Generalii sunt acuzaţi că manevrează din spatele scenei pentru a destabiliza guvernele civile atunci când ei nu sunt la putere, potrivit Agerpres.
„Vrem să dăm jos un guvern care îndeplineşte ordinele armatei”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Rehman, Ghafoor Haideri.
Pakistanul are o istorie politică agitată dat fiind conflictul de durată dintre armată şi liderii civili. În 70 de ani, niciun premier al Pakistanului nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit.