Opoziţia şi asociaţiile civice fac front comun pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş. Va fi sesizat Avocatul Poporului

Filialele ieşene PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi mai multe asociaţii civice, au anunţat, miercuri, că vor sesiza Avocatul Poporului privind încălcarea de către Guvern a legii referitoare la autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş.
Filip Stan
24 iul. 2019, 14:55
Opoziţia şi asociaţiile civice fac front comun pentru autostrada Iaşi - Târgu Mureş. Va fi sesizat Avocatul Poporului

Asociaţiile civice ieşene “Moldova vrea Autostradă“, “Împreună pentru A8“ şi “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au organizat, miercuri, o întâlnire cu şefii partidelor de opoziţie din Iaşi, la finalul căreia a fost semnată o declaraţie comună privind susţinerea proiectului autostrăzii A8. Declaraţia a fost semnată de şefii locali ai PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi de reprezentanţii celor trei asociaţii civice care militează pentru autostradă.

Vicepreşedintele asociaţiei “Împreună pentru A8“, Cătălin Urtoi, a declarat la finalul întâlnirii, într-o conferinţă de presă, că semnatarii declaraţiei cer Guvernului să renunţe la realizarea autostrăzii în parteneriat public-privat.

Totodată, liderii locali PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi asociaţiile civice, solicită înfiinţarea Unităţii de Implementare şi Management a proiectului Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, structură care să fie în subordinea Ministerului Transporturilor şi din care să facă parte şi reprezentanţi ai societăţii civile ieşene.

De asemenea, participanţii la întâlnire au convenit să sesizeze Avocatul Poporului privind încălcarea de către Guvern a legii Autostrăzii A8, votată toamna trecută în Parlament.

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că fără implicarea asociaţiilor civice din Iaşi proiectul ar fi fost ignorat de către Guvern.

“Politicienii au arătat în atâtea rânduri că nu mai au credibilitate, iar societatea civilă ne ajută să împingem acest proiect şi să-l aducem în prim-plan. Moldova este complet izolată, trăim practic în două Românii, iar frustrarea în această zonă este imensă. De 30 de ani, PSD stă în capul mesei în Moldova şi nu face nimic. De ce suntem cei mai săraci şi cu cele mai puţine investiţii? Din cauza lipsei autostrăzii. Întâlnirea de azi (miercuri – n.r.) a fost una bună, iar opoziţia ieşeană demonstrează că orgoliile trebuie să dispară“, a spus deputatul PNL Marius Bodea.

La rândul său, liderul USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că nu este suficient ca politicienii locali să susţină proiectul, ci trebuie să se implice şi şefii de la Bucureşti ai partidelor.

“Moldova s-a golit de oameni şi a rămas în urmă. Nu este suficient ca doar noi să avem un punct de vedere. Conducerile partidelor trebuie să-şi asume proiectul autostrăzii, la fel toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale. Le cerem asta. Şi cei de la PSD Iaşi trebuie să pună presiune pe liderii lor“, a declarat deputatul USR Cosette Chichirău.

Preşedintele PMP Iaşi, deputatul Petru Movilă, a afirmat că responsabilitatea aplicării legii privind autostrada Moldovei revine Ministerului Transporturilor, el considerând că Guvernul şi-a bătut joc de acest proiect.

Şefii asociaţiilor civice au anunţat că săptămâna viitoare se vor întâlni şi cu liderii ieşeni ai PSD, ALDE şi Pro România.

Asociaţiile “Moldova vrea autostradă“, “Împreună pentru A8“ şi “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au precizat marţi, într-un comunicat de presă, că anunţul premierului privind scoaterea autostrăzii Comarnic – Braşov din schema de finanţare în parteneriat public-privat şi declararea proiectului drept prioritate naţională “a creat stupoare şi o profundă nemulţumire în Moldova“.

Cele trei asociaţii i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Dăncilă, prin care îi cer o întrevedere pe tema autostrăzii Moldovei.

Potrivit reprezentanţilor celor trei asociaţii, din declaraţia publică a premierului Dăncilă, românii au înţeles că zona Moldovei nu are nicio importanţă pentru Guvern şi că “regiunea nu se înscrie în niciun fel de prioritate, nici naţională, nici regională, nici judeţeană, nici măcar comunală“.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'