„Dacă America şi Europa ne bagă pe gât UDMR măcar să ştim de ce îi acceptăm, să ni se spună că de ei depind banii care vin din afară. Dacă nu este acesta motivul cooptării, atunci nu vreau ca UDMR să vină la guvernare. În lume este vorba de bani, dacă nu mai primim fonduri europene sau alţi bani, atunci înghit să vină UDMR la guvernare”, a declarat pentru Gândul primarul Constanţei, Radu Mazăre.
Edilul susţine că în acest moment „PSD comunică prost cu electoratul care l-a ales” deoarece nu a explicat oamenilor de ce este nevoia ca UDMR să fie la guvernare, ce se întâmplă cu taxele locale şi de ce a fost nevoia de întâlnirea nocturnă Băsescu – Ponta – Antonescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, consideră şi el cooptarea guvernamentală a UDMR drept „o mare greşeală”.
„Înţelegerea iniţială a fost făcută într-un context în care USL s-a temut că nu ia 50% plus unu din voturi, dar se vede foarte prost la electoratul care a votat USL. Nu are nicio justificare”, a declarat Constantinescu.
Şeful CJ susţine că se va opune în Comitetul Executiv al PSD, cel care va decide forma de colaborare cu UDMR, acestei cooptări la guvernare. „Eu am aflat din presă de negocierile cu UDMR, nu ne-a spus nimeni în forurile statutare. Nu cred că Ponta şi USL au comunicat cum trebuie cu organizaţiile teritoriale. De ce este nevoie de această colaborare cu UDMR pentru că nici măcare nu a fost votată în vreun Comitet Executiv. Trebuia să existe un mandat al unor for statutar pentru a negocia cu UDMR. Negocierile au fost făcute de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu fără ştiinţa organizaţiilor sau acordul nostru. Este evident că toată lumea din România şi Transilvania s-au săturat de aceşti udemerişti. În viitoarea şedinţă a Comitetului Executiv vom ridica această problemă, cine a dat mandat conducerii USL să negocieze în secret cu USL?”, a adăugat social-democratul.
„În principiu, din punct de vedere personal, sunt împotriva cooptării UDMR la guvernare. Părerea mea personală este că UDMR ar fi trebuit să fie mai consecvent şi mai apropiat de problemele românilor, dar este o decizie internă a PSD şi a PNL, a USL, trebuie să discutăm la nivelul BPN, în Comitetul Executiv„, a spus şi preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.
În schimb, liberalii se opun în mod categoric cooptării UDMR la guvernare.
Surse din PNL au declarat pentru gândul.info că într-o reuniune restrânsă s-a stabilit ca liberalii să nu accepte participarea la guvernare alături de UDMR.
De altfel, Crin Antonescu le-a spus de miercuri celor din UDMR că intrarea la guvernarea „nu este oportună”. Sâmbătă, într-un alt mesaj transmis către liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu a spus că o condiţie „sine qua non pentru participarea UDMR la guvernare este recunoaşterea oficială a articolului 1 din Constituţie”. Într-o intervenţie televizată, Crin Antonescu a declarat la Antena3 că este de acord cu punctul de vedere al lui Dan Radu Ruşanu şi că acesta a fost transmis şi liderilor UDMR la întâlnirea de miercuri de la Palatul Parlamentului. Liberalii sunt decişi să ţină Uniunea în afara guvernării, în ciuda insistenţei premierului Victor Ponta.
Negocierile dintre USL şi UDMR vor fi reluate după desemnarea premierului de către Traian Băsescu, iar rezultatul lor depinde de cât de dispus va fi Victor Ponta să impună cooptarea Uniunii la guvernare.