„La Consiliul JAI s-a votat în unanimitate realocarea celor 40.000 de imigranți, stabiliți din aprilie. România s-a angajat la 1.758. Apoi, lucrurile s-au mai complicat.
Am fost de acord cu aproape toate punctele, mai puțin cu mandatul pe care l-am avut, acela că România nu este de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de imigranți. Au fost patru țări care au susținut acest punct de vedere: Slovacia, Cehia, România și Letonia”, a arătat Gabriel Oprea, prezent la ședința Coaliției de guvernare de la Palatul Parlamentului.
Citeşte şi: Tăriceanu respinge mandatul României la JAI: Trebuie să fim solidari cu eforturile UE pe tema imigranţilor
El a adăugat că la Consiliului JAI de luni nu a fost un consens iar discuțiile vor fi reluate.
„Am explicat solidaritatea României cu Uniunea Europeană. La Frontex suntem locul doi ca număr de experți, faptul că vrem să mărim contribuția la Frontex, la Europol sau alte agenții Europene. Cei peste 2.000 de km pe graniță sunt apărați foarte bine”, a punctat vicepremierul pentru securitate națională.
Gabriel Oprea a mai arătat că l-a informat despre discuțiile de la Bruxelles atât pe șeful statului, Klaus Iohannis, cât și pe premierul Victor Ponta.
„Nu s-a discutat despre aderarea României la Schengen. Am transmis că, prin tot ceea ce face la graniță, România acționează ca un membru de facto al Schengen”, a mai spus Oprea, menționând că toate chestiunile legate de imigranți vor fi discutate în ședința CSAT de joi.