In schimb, Victor Ponta şi-a arătat „măsura capacităţii de a minţi şi de a dezinforma şi a incapacităţii de a respecta Constituţia României”, chiar şi în şedința de Guvern de miercuri, a adăugat Oprea, citat de Mediafax.
„Îi reamintim domnului prim-ministru că, aşa cum reiese şi din sesizarea de astăzi a Avocatului Poporului, Ordonanța de Urgență a Guvernului privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă încalcă prevederile Constituției României de la Articolul 1 aliniatul (5) care spune că «respectarea Constituţiei, a supremației sale şi a legilor este obligatorie», dar şi ale Articolului 15 aliniatul (2), potrivit căruia «legea dispune numai pentru viitor». Aceeaşi ordonanţă de urgenţă a Guvernului contravine, totodată, şi Articolului 16 aliniatul (1) potrivit căruia «cetățenii sunt egali în faţa legii şi a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări»”, a comentat Bogdan Oprea.
Sindicatul fotbaliştilor îi cere premierului Victor Ponta modificarea legii insolvenţei
„Îl rugăm pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta să dea dovadă de corectitudine atunci când face referiri care implică prevederi ale Constituției României şi, în acelaşi timp, îl atenţionăm să stopeze orice fel de acţiuni, inclusiv legislative, împotriva presei audiovizuale. Continuarea acestui mod de acţiune este de natură să aducă prejudicii majore, nu numai presei autohtone, dar şi credibilităţii statului de drept din România”, se mai arată în comunicatul de presă remis de Administraţia Prezidenţială.
Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie.
În schimn, în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Proiectul Codului insolvenţei va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare şi trimis Parlamentului
Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.
De asemenea, ordonanţa prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.
VEZI SI:
Băsescu, ATAC la liderii USL: Ponta, când vine la mine, e ca un pisic. Antonescu e bolnav de somn