„Praful ăsta nu vine din Sahara, ci din apropiere. Vine din Bărăgan, cum Bucureştiul este la marginea câmpiei Bărăganului… Deci praful ăsta vine loco. Din Sahara vine peste capetele înfierbântaţilor”, a spus Oprescu.
Întrebat de o jurnalistă dacă praful este periculos, Oprescu a răspuns: „Nu, doamnă, important este că, totuşi, plouând afară, a făcut de multe ori treaba operatorilor de curăţenie. Mie îmi este foarte clar: trebuie să îi ţin în fiecare zi, 365 de zile, în comandamente, ca să am siguranţa că oraşul funcţionează mai mult decâ normal, adică bine„.
Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a declarat, miercuri, că o cantitate de praf provenind din două furtuni produse recent în Peninsula Arabică şi Sahara a ajuns deasupra României şi apoi la sol, adusă de ploaia din ultimele zile, singura consecinţă pentru populaţie fiind „puţină murdărie pe maşini”.
„Pe satelit, furtuna pare să aibă legătură cu o furtună de nisip din Sahara, dar ce ne interesează pe noi este că acest praf a fost adus de curenţii dinspre sud pe deasupra Mării Negre până deasupra ţării noastre”, a explicat Georgescu.
Potrivit acesteia, dacă nu ar fi plouat, particulele de praf, care se deplasează la o altitudine foarte mare, nu ar fi ajuns niciodată pe pământ, însă ploaia „le-a antrenat către sol”.
„Dacă nu ar fi plouat, nici nu am fi ştiut că acest fenomen ne afectează în vreun fel. Nici nu vă pot spune cât de des praful rezultat din aceste furtuni ajunge deasupra României, pentru că nu este important. Devine însă puţin deranjant atunci când se întâmplă să plouă şi praful din atmosferă este adus la sol”, a mai spus Georgescu.