„Ştim că există hotărâre de definitivă şi irevocabilă a instanţei. Acolo trebuie emisă o decizie a primarului general de desfiinţare, după care dacă dânşii, cei care au construit, nu vor desfiinţa, se va face o somaţie. Noi am lucrat la o evaluare a cât ne-ar costa (demolarea, în cazul în care o face municipalitatea – n. r.), care însă nu s-a terminat„, a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări referitoare la demolarea efectivă a clădirii.
Întrebat cât vor costa lucrările de demolare, primarul general al Capitalei a subliniat că, deşi nu a fost finalizată evaluarea, ar fi vorba despre aproximativ patru milioane de euro, scrie Mediafax.
„Este vorba de patru milioane de euro, fac şi eu afirmaţia făcută de evaluator„, a spus Oprescu, după ce precizase că procesul de evaluare nu este finalizat.
Potrivit primarului general, până în prezent, nu a fost primită nicio somaţie de emitere a dispoziţiei de desfiinţare de către primarul general.
„Eu, personal, nu am primit nicio somaţie de emitere a dispoziţiei primarului general„, a spus edilul.
Întrebat despre cine va plăti efectiv lucrările de demolare a imobilului, primarul Capitalei a arătat că municipalitatea va recupera banii, însă, până atunci, este vorba despre punerea în aplicare a unei decizii a instanţei.
„Banii ăştia trebuie recuperaţi de undeva, că doar nu o să cheltui din banul public, însă, până atunci, eu am de dus la îndeplinire o hotărâre judecătorească”, a explicat Oprescu.
Episcopii catolici din România, care se declară nemulţumiţi că primarul general Sorin Oprescu tergiversează, în opinia lor, luarea de măsuri pentru desfiinţarea Cathedral Plaza, i-au trimis edilului, în 17 septembrie, o scrisoare în care îi cereau acestuia să aplice decizia instanţei privind demolarea clădirii.
Primarul Municipiului Bucureşti – spun episcopii -, ignorând hotărârea judecătorească, a adoptat „o poziţie lipsită de forţa unui conducător al principalei autorităţi publice locale din ţară, o poziţie oscilantă, şovăielnică sau chiar duplicitară, situaţie care nu numai că avantajează pe cei care au pus legea între paranteze, dar şi pune sub semnul îndoielii statul de drept”, s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB).
„Este surprinzător pentru noi faptul că, în totală opoziţie cu declaraţiile ferme de acum un an şi jumătate, conform cărora executivul Capitalei se obliga să pună imediat în aplicare orice hotărâre prin care i se va cere demolarea construcţiei, actuala sa conduită este de a nu materializa această hotărâre care este definitivă de mai bine de un an şi irevocabilă de peste şase luni de zile. Sperăm că nu va fi nevoie de pierderi de vieţi omeneşti şi (sau) de tragedii care să se producă din cauza blocului ilegal, pentru ca, în sfârşit, autorităţile publice să reacţioneze prompt şi Primăria Municipiului Bucureşti să pună în aplicare hotărârea judecătorească”, au mai spus episcopii, în scrisoarea trimisă lui Oprescu.
Primarul general Sorin Oprescu declara în 25 ianuarie, referitor la decizia instanţei care obligă edilul Capitalei să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă „motivaţia” magistraţilor şi că va respecta legea.
„Aştept să văd şi eu motivaţia (instanţei – n.r.), să văd şi eu cum scrie în corpul hotărârii şi o să respect legea„, a declarat Oprescu.
Întrebat despre costurile unei eventuale operaţiuni de demolare a construcţiei, primarul general a spus şi atunci că municipalitatea va trebui să recupereze de undeva respectiva sumă, nefiind vorba despre o acţiune ieftină.
Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat anterior că prin decizia din 23 ianuarie dată de Curtea de Apel Ploieşti s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.
Citeşte şi Primăria Capitalei solicită Guvernului Patinoarul „Mihai Flamaropol” pentru a-l reabilita