Oprescu, despre regionalizare: Nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării

Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre proiectul privind regionalizarea, că nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării, pentru că Bucureştiul rămâne un centru important de producere a 25 la sută din PIB-ul României.
Romania TV
24 iul. 2013, 11:26
Oprescu, despre regionalizare: Nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării

Nu poţi să distrugi şi să înglobezi capitala ţării, pentru că Bucureştiul rămâne, foarte clar, un centru foarte important de producere a 25 la sută din PIB-ul României, iar el primeşte înapoi doar două procente”, a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări despre proiectul regionalizării.

Primarul Sorin Oprescu a afirmat că nu poţi face „să dispară o capitală” printr-o hotărâre politică, precizând că şi-ar dori ca „cei care trebuie să audă, să audă”.

„O spun clar şi răspicat că nu se poate să faci să dispară prin hotărâre politică o capitală, în paranteză fie spus, se poate orice, dar nu se poate o disoluţie, pentru că asta înseamnă distrucţie, nu construcţie”, a mai spus primarul Capitalei.

Oprescu a subliniat că nu se poate din cauza ideii de fonduri europene „să nu laşi Capitala să răsufle”. Primarul a amintit de oraşe care intră în categoria Bucureştiului şi a dat ca exemplu Viena, Sofia, Istanbul, Chişinău şi Kiev, făcând o paralelă între capitala României şi capitalele altor ţări.

„Dacă jucăm cu Bucureştiul în categoria Viena, Sofia, Istanbul, Chişinău, Kiev, atunci aşa jucăm. Nu poţi din cauza ideii de fonduri europene să nu laşi capitala să răsufle”, a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului general, indiferent de voinţa factorilor politici, Bucureştiul s-a dezvoltat, dispune de locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, iar apropierea de Dunăre face ca acest oraş să fie „într-o poziţie avantajoasă”.

„Este nevoie de dezvoltare industrială de vârf, şi aici vorbim de parcurile industriale care trebuie să se dezvolte. Chiar dacă cinci ani Bucureştiul nu a fost trecut la categoria poli de dezvoltare (…) să fie foarte clar, am vrut noi, n-am vrut, Bucureştiul s-a dezvoltat către noi. Am vrut noi, n-am vrut, în Bucureşti s-au creeat locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, vrem noi, nu vrem, întinderea către Dunăre şi folosirea culoarului pan-european situează Bucureştiul într-o poziţie avantajoasă prin deschiderea la Dunăre”, a mai spus Oprescu.

Primarul a adăugat că atunci când vine vorba de administraţie, trebuie lăsate la o parte ambiţiile politice, indiferent de ce parte a politicii este vorba.

Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Constanţa sunt oraşele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea autorităţilor şi prezentat în 18 iulie, la Ploieşti, de vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea declara atunci, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea şi descentralizarea, că un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt oraşele pe care locuitorii din diverse zone ale ţării le preferă pentru a deveni reşedinţe de regiuni.

Vicepremierul spunea, referindu-se la posibilitatea includerii Capitalei şi a judeţului Ilfov în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, că sunt toate şansele ca acest lucru să se întâmple.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe