„S-a recuperat din întârzieri, dintr-un an, cât erau acestea, aproape nouă luni şi jumătate în cele două luni de când noul constructor a reînceput lucrările”, a spus Sorin Oprescu, edilul vizitând vineri şantierul de lucrări al pasajului suprateran Mihai Bravu.
Potrivit primarului Capitalei, în cele două luni şi jumătate de muncă efectivă s-au acoperit cele 11 deschideri ale podului, au fost aşezate 40 de grinzi prefabricate, iar în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă urmează să fie montate ultimele patru grinzi, fiind în execuţie şi primul segment din cele cinci ale tablierului metalic al podului, scrie Mediafax.
„Undeva către primăvară, la sfârşitul lunii martie, se va putea circula pe primul pod, iar dacă vremea ne permite începem lucrările şi la cel de-al doilea, care are termen de finalizare la sfârşitul anului 2014”, a mai spus Sorin Oprescu.
Primarul general a mai explicat că noul contract are o valoare mai mare decât cel iniţial încheiat cu firma Romstrade pentru că şi proiectul „a suferit o serie de modificări”.
Sorin Oprescu declara în octombrie că beneficiarii direcţi ai viitorului pasaj vor fi aproximativ 650.000 de oameni şi 450.000 de maşini care „în fiecare seară se retrag acasă din zona de nord a Capitalei”.
„Un an şi jumătate este întârzierea, am avut problemele pe care le ştiţi, s-a reziliat contractul (cu firma Romstrade – n.r.) în luna decembrie 2012, s-au refăcut procedurile. În ceea ce priveşte recuperarea creanţelor, ne-am înscris la masa credală cu aproape 16 milioane de lei”, spunea atunci Oprescu.
Primăria Capitalei a atribuit în august, prin licitaţie restrânsă accelerată, asocierii italiene Astaldi Spa – Astalrom SA un contract de 155,7 milioane de lei (35 milioane euro), inclusiv TVA, pentru finalizarea lucrărilor la pasajul suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii, proiect început de Romstrade, firmă deţinută de Nelu Iordache, şi reziliat în luna decembrie 2012, pentru care municipalitatea a plătit 37 de milioane de lei.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 15 luni de la data atribuirii contractului, respectiv decembrie 2014.
Lucrările la pasajul suprateran au început în ianuarie 2011, contractul atribuit Romstrade la finele anului 2010 având o valoare de 96,8 milioane de lei, fără TVA.
La sfârşitul lunii ianuarie 2013, municipalitatea a primit din partea consilierilor generali dreptul de a contracta servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică pentru a identifica posibile creanţe rezultate în urma rezilierii contractului cu Romstrade.