Edilul Sorin Oprescu a arătat că, astfel, ar putea fi asigurat necesarul de fonduri pentru refacerea reţelelor de distribuţie a energiei termice, care la o primă evaluare se ridică la 1,8 miliarde euro.
„În urma consultării cu Banca Mondială şi FMI, am căzut de acord că viitorul luminos va fi cel al delegării de serviciu. De câteva zile, însă, am început să ne punem serios problema, discutând cu consultanţii, şi o a doua variantă, aceea de a trece doar pe un parteneriat public-privat (…) Anticipăm faptul că, în aceastră structură nou, 80% se va produce energie electrică, care va fi vândută pe piaţa liberă, iar cu restul de 20%, fie într-un parteneriat public-privat, fie într-o delegare de serviciu, să putem avea aceşti bani în câţiva ani”, a spus Oprescu.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate. Urmare a acestui proces, datoriile RADET la ELCEN vor fi stinse.
ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.
Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principală, iar restul reprezentau penalizări de întârziere.
Potrivit discuţiilor anterioare cu FMI, Guvernul ar fi trebuit ca până la finele anului trecut sau începutul acestui an să plaseze pe piaţa de capital pachete de acţiuni inclusiv la Elcen Bucureşti.