Cum primăria nu are bani pentru un proiect de asemenea anvergură, cu un preţ estimat la 1,57 miliarde euro, dintre care 275 milioane de euro ar trebui alocate doar exproprierilor, se caută investitori pentru un parteneriat public-privat.
„Am început să o iau pe bucăți, să încep să o fac. M-am dus pe strada Gherghiței și pe străzile adiacente și le-am făcut. Acum discutăm dacă tunelul care va începe de la Aerogării și va trece pe sub Herăstrău să rămână la 1,8 kilometri până la Poligrafiei sau să fie prelungit până la Bucureștii Noi. Asta am discutat cu toți cei care s-au arătat interesați de un parteneriat public-privat, dacă fac tunelul de 6-7 kilometri sau dacă rămâne doar de 1,8 kilometri ca în proiectul inițial. Altfel, exproprierile mă ajung la 275 milioane euro„, a declarat Sorin Oprescu pentru b365.ro.
Primarul Sorin Oprescu spune că este deja în discuţii cu „chinezi, coreeni şi ruşi” pentru realizarea unui parteneriat public-privat.
„Chinezii, de trei ani jumate nu înțeleg cum e cu parteneriatul public-privat, dar și-au trimis proiectanți. Au venit, le-am arătat tot. Am discutat cu două companii chineze până acum: Beijing Construct și Shanghai. Acum au venit şi coreenii. În momentul ăsta discutăm cu aștia doi care s-au arătat mai serioși. Hop că au mai apărut și rușii. Mulți vorbesc, dar până nu văd documentele clar nu pot să spun nimic. Acum a rămas să mă duc săptămâna asta la guvernator să îl întreb ce acte îmi trebuie că să aducă investitorii banii. Măcar o parte. Că la inelul median, primii zece kilometri, fără tunel, sunt fără exproprieri și atunci poți să îi dau drumul repede dacă am banii. Am început discuțiile cu chinezii și cu coreenii și apoi o scoatem la licitație pentru parteneriat public-privat„, a spus Oprescu.
Proiectul autostrăzii suspendate a fost anunţat de Sorin Oprescu încă din campania electorală din 2008. În 2012, după câştigarea unui nou mandat de primar general, Oprescu anunţa că acest proiect va fi primul pe care îl va trece prin CGMB.
În 31 august 2012, primarul general Sorin Oprescu a declarat, după şedinţa CGMB în care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru autostrada suspendată, că speră ca, până la sfârşitul mandatului său, să se poată plimba pe aceasta, altfel spus lucrările să fie gata până în 2016.
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii generali, zona analizată şi reglementată prin PUZ este constituită din şapte teritorii de referinţă, situate în partea de nord a Capitalei, şi cuprinde arii situate pe teritoriul administrativ al sectoarelor 1, 2 şi 6.
Cele şapte teritorii de referinţă sunt cuprinse între Şoseaua Colentina şi strada Gherghiţei, strada Gherghiţei şi Şoseaua Petricani, Şoseaua Petricani şi Şoseaua Pipera, Şoseaua Pipera şi Şoseaua Nordului, Şoseaua Nordului şi bd. Poligrafiei, bd. Poligrafiei şi bd. Bucureştii Noi şi bd. Bucureştii Noi şi Şoseaua Virtuţii.
Proiectul autostrăzii suspendate, denumit „Închiderea inelului median de circulaţie la zona de nord„, urmăreşte fluidizarea traficului pe marile artere ale Capitalei.