Conform art. 77 din actul normativ menționat, „mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către parchet sau de instanța de judecată, după caz, prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului”.
Citeşte şi: Sorin Oprescu rămâne în AREST PREVENTIV
În același articol se precizează că suspendarea durează până când primarul părăsește arestul preventiv.
Luni, Curtea de Apel București a respins ca nefondată contestația lui Oprescu și a menținut decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, dată pe 7 septembrie de Tribunalul București.
Procesul a durat aproximativ șapte ore. La final, avocatul lui Oprescu, Alexandru Chiciu, a spus că primarul a declarat în sala de judecată că nu a luat niciodată mită și că a fost avertizat de foarte mult timp că i se pregătește ceva.
Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
Citeşte şi: Sondaj Avangarde. Pe cine vor bucureştenii în locul lui Oprescu la Primăria Generală
„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu”, arată DNA.