1. Nu vei avea voie să mănânci
Pe durata travaliului nu este recomandat să mănânci. Ți se va permite să bei lichide (supă clară, strecurată), dar mâncarea este contraindicată. Asta pentru ca în cazul în care medicul va fi nevoit să efectueze o operație de cezariană (cu toate că voi ați discutat despre o naștere vaginală), căile respiratorii să nu fie blocate de mâncare. Dacă te gândești că travaliul poate dura ore întregi, ți se pare o măsură cam aspră, dar adevărul este că nu-ți va arde să mănânci, chiar dacă soțul înfulecă vreo pizza lângă tine.
2. S-ar putea să împingi multă vreme
Când cineva „naște” la televizor, împinge de 2-3 ori, țipă de alte 4 și gata, bebelușul a apărut pe lume. Ei bine, lucrurile nu se desfășoară chiar așa. Cel puțin la prima naștere, s-ar putea să tot împingi 2-3 ore… Îți sunt de folos în timpul travalului exercițiile prenatale (yoga pentru gravide, cursurile Lamaze etc), care te învață să respiri corect și să nu intri în panică în momentul în care durerea din timpul contracțiilor se intensifică.
3. Anestezia nu garantează o naștere fără durere
Tu te bazezi pe epidurală și ai auzit povești despre femei care au spus bancuri în timpul nașterii. Dar sunt cazuri în care anestezia nu funcționează. Unele femei au declarat că au simțit durerea pe o parte a corpului, chiar sub doze mari de anestezic, altele au simțit durere intensă pe anumite perioade din timpul nașterii. Așa că pregătește-te pentru o doză de durere (pe care femeile spun că o uiți după naștere și deși pare de necrezut, așa este), chiar dacă vei naște sub anestezie.
Citeşte mai mult pe unica.ro