Capitala este construită pe un pământ nisipos care amplifică seismele. La un cutremur ca cel din ’77, în Bucureşti, 500.000 de oameni şi-ar pierde viaţa, potrivit România TV. Mai grav este că autorităţile nu fac nimic în această privinţă. Din cele 2.500 de cladiri cu risc seismic din Bucureşti, doar 28 au fost reabilitate.
Preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat la un cutremur mai mare de 7 pe scara Richter ar crea probleme serioase în ţara noastră. Specialistul a enumerat şi zonele seismice din România, unde, din fericire, de-a lungul anilor, cutremurele nu au produse pagube semnificative: Banat, Moldova, Maramureş, Crişana, sudul Dobrogei, Delta Dunării, Vrancea.
„Problema se pune la un cutremur de peste 7. Cutremurele din Vrancea, pentru că ele fac cele mai multe probleme, sunt extrem de periculoase, când magnitudinea lor este peste 7. Un viitor mare cutremur va fi foarte adânc şi va fi tot în Vrancea li va afecta mai mult partea estică a României şi mai puţin Muntenia„, a spus Gheorghe Mărmureanu .
Acesta se declară un optimist şi spune că numărul românilor afectaţi de un cutremur de peste 7, nu va fi mai mare de opt milioane. „Eu sunt optimist. Nu cred că poate fi chiar aşa. Niciodată un cutremur vrâncean nu a afectat mai mult de 1.000-1.500 de oameni„, a spus acesta.
CITEŞTE ŞI: Directorul INFP: E posibil să vină un cutremur mare în 2012. Zona Vrancea este încărcată tectonic