UPDATE 08:00 Japonia va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Senkaku, afirmă Shinzo Abe
Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că Japonia va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.
Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că „ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce”.
Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku
Este prima dată când un asemenea număr de nave oficiale chineze se află în acelaşi timp în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, după ce disputele teritoriale s-au agravat când Japonia a naţionalizat o parte din aceste insule în septembrie.
„Protestăm puternic faţă de China„, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă.
China revendică sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave, însă şi avioane, în jurul acestui arhipelag, mai ales după ce statul japonez a cumpărat trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat japonez.
O mişcare naţionalistă japoneză, Ganbare Nippon, a anunţat în paralel că a trimis nouă nave de pescuit cu 150 de persoane la bord în aceeaşi zonă, pentru a susţine suveranitatea japoneză asupra Senkaku.
Aproximativ 170 de deputaţi japonezi au vizitat de asemenea în cursul dimineţii sanctuarul şintoist Yasukuni din Tokyo, unde sunt onoraţi cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi care au murit pentru patrie, printre care şi cei 14 responsabili găsiţi vinovaţi pentru crime de război de către Aliaţi după cel de-al Doilea Război Mondial.
Acest loc este perceput de China, dar şi de Coreea, ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi vizitele înalţilor responsabili japonezi declanşează de obicei critici anti-nipone puternice la Beijing, Seul şi Phenian.
Coreea de Sud a decis astfel luni să anuleze o deplasare în Japonia a liderului diplomaţiei sale şi China a protestat după vizita a trei miniştri japonezi la acest sanctuar duminică, printre care şi vicepremierul, Taro Aso.
Vizita de marţi a deputaţilor, proveniţi din mai multe partide însă mai ales din Partidul Liberal-Democrat (PLD, conservator) aflat la putere, vizează să marcheze festivalul primăverii de la sanctuar, o perioadă de festivităţi punctate cu numeroase omagii.
Premierul, Shinzo Abe, nu s-a deplasat personal la Yasukuni, dar a dedicat duminică un obiect din lemn utilizat pentru ritualuri, numit masakaki.