Opt persoane au fost arestate în cazul grupării specializate în infracţiuni informatice

Opt persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor în cazul grupării specializate în infracţiuni informatice şi fals de monedă pentru destructurarea căreia au avut loc, marţi, mai multe percheziţii la Oradea şi Iaşi, informează Mediafax.
Iulian Tudor
13 mart. 2013, 11:50
Opt persoane au fost arestate în cazul grupării specializate în infracţiuni informatice

Marţi, în cadrul anchetei desfăşurate de DIICOT Oradea vizând o grupare specializată în infracţiuni informatice şi fals de monedă, 12 persoane au fost reţinute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bihor, Alina Dinu, în noaptea de marţi spre miercuri, Tribunalul Bihor a dispus arestarea a opt persoane dintre cele 12 reţinute. Decizia judecătorilor a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Anchetatorii au făcut, marţi dimineaţă, 37 de percheziţii în Oradea şi Iaşi, la persoane suspectate că au pus în circulaţie valută falsă şi au falsificat carduri bancare, pe care le-au folosit pentru a cumpăra din magazine de lux din UE electronice, parfumuri şi bijuterii, producând un prejudiciu de 300.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi din Oradea, în vârstă de 33, respectiv 37 de ani, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării.

Unii dintre membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2012-2013, au obţinut fraudulos conturi bancare aparţinând unor cetăţeni străini. Aceste conturi au fost transmise apoi altor membri ai grupării care deţineau echipamente hardware şi software cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică.

Ulterior, membrii grupării au folosit cardurile falsificate atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europenă, cumpărând din magazine de lux produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri. „Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia”, preciza Poliţia Română.

De asemenea, membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi de activităţi de skimming în Uniunea Europeană, după ce ar fi montat aparatură electronică pe bancomate pentru a copia datele de identificare ale cardurilor bancare, de retrageri frauduloase de bani, de falsificare de cărţi de identitate, de punere în circulaţie de valută falsă şi de spălare de bani.

Pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării, poliţiştii BCCO Oradea şi procurorii DIICOT au cooperat cu autorităţile judiciare din Olanda, Ungaria şi Cehia.

Valoarea prejudiciului estimat, până în prezent, în această cauză este de aproximativ 300.000 de euro, potrivit Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, în urma percheziţiilor au fost ridicate patru dispozitive artizanale de citit PIN-uri sau CIP-uri de pe carduri, un dispozitiv skimmer şi 146 de carduri inscripţionate sau blank-uri.

De asemenea, au fost ridicate 28 de laptopuri, şase tablete PC, trei unităţi centrale de calculator, 45 de telefoane mobile, 22 de cartele telefonice, 270 de suporţi optici de stocare a datelor de tip DVD şi CD, altă aparatură electronică folosită pentru clonarea cardurilor bancare, 43.650 euro şi 9.500 lei, preciza sursa citată.

La finalizarea percheziţiilor, 22 de suspecţi au fost duşi la sediul DIICOT Oradea pentru audieri.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Trucuri pentru o salată perfectă. Pașii pe care puțini îi cunosc
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Medicul Președintelui Biden anunță aproape dispariția completă a simptomelor de COVID-19
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!