Primarii din Timiş au fost aduşi cu mandat de jandarmi la DNA Timişoara, edilii declarând, înainte de intrarea la audieri, că sunt nevinovaţi.
Sediile primăriilor edililor prezenţi la DNA au fost percheziţionate miercuri de procurorii anticorupţie, de unde au fost ridicate diferite documente.
Nouă depouri ale CFR Călători ar fi încheiat în mod fraudulos contracte de furnizare de produse, în valoare totală de peste 170.000 de lei, cu firma Ecomet West SRL, controlată de un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, conform unor surse judiciare citate de Agerpres.
Contractele, cu valori de până la 25.000 de lei, au fost încheiate în vara anului 2014 între depourile din Bucureşti, Arad, Timişoara, Braşov, Sibiu, Galaţi, Cluj, Iaşi, Suceava şi Ploieşti şi societatea comercială controlată de George Didilă.
Cel care i-a determinat pe şefii depourilor să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să atribuie contractele ilegal, prin fraudarea procedurilor de achiziţie, este Teodor Alexandru Gavriş, director în cadrul CFR Călători. El este suspectat şi de faptul că a făcut demersuri pentru alocarea către subunităţile din teritoriu a fondurilor necesare achitării contractelor, deşi cunoştea faptul că preţurile erau supraevaluate.
Societatea Ecomet West SRL ar fi beneficiat şi de mai multe contracte de achiziţii publice încheiate cu primării şi alte instituţii publice din judeţul Timiş, în urma presiunilor exercitate de preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.
Procurorii anticorupţie efectuează miercuri percheziţii la 48 de adrese din Bucureşti şi judeţele Timiş, Cluj, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova, Arad, Suceava, Galaţi, Iaşi şi Constanţa, dintre care 20 sunt la instituţii publice. Potrivit unui comunicat al DNA, cercetările au loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2014.
„Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 48 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele: Timiş, Cluj, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova, Arad, Suceava, Galaţi, Iaşi şi Constanţa, din care 20 sunt instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, se arată în comunicatul DNA.
În dosar este vorba de fapte de luare de mită şi abuz în serviciu în care sunt implicaţi, printre alţii, Titu Bojin şi Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.