Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Religia, materie la care elevii au posibilitatea de a alege să nu participe, are de două ori mai multe ore în trunchiul comun decât Fizica, Chimia, Istoria, Biologia și Geografia, potrivit proiectului de planuri-cadru pentru liceu.
Irina Dumitrescu
05 mart. 2025, 16:42
Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Conform proiectului de planuri-cadru pus în transparență de Ministerul Educației, Religia are 142 de ore în trunchiul-comun al disciplinelor de liceu. Acest număr de ore este de două ori mai mare decât cel al unor discipline care au rămas în trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Fizica, Chimia, Istoria, Biologia sau Geografia.

Proiectul planurilor-cadru include, în calculul orelor, și săptămânile Școala Altfel și Verde, în care nu se fac cursuri. Astfel, pentru Religie sunt alocate, de fapt, cu cu opt ore mai puțin, adică 134 în total, notează edupedu.ro.

Același lucru se întâmplă însă în cazul tuturor disciplinelor din trunchiul comun. Fără orele din cele două săptămânile Școala Altfel și Verde, disciplinele de științe, Istoria și Geografia au câte 68 de ore, potrivi aceleiași surse.

Același proiect prevede că o serie de materii rămân în trunchiul comun doar la nivelul claselor a IX-a și a X-a. Pentru clasele a XI-a și a XII-a, respectivele discipline sunt incluse în curriculumul de specialitate la profil real/umanist.

Potrivit cifrelor din proiectul de planuri-cadru, numărul de ore alocat Religiei, 142, este egal cu cel al Limbii moderne 2 și al Tehnologia informației și a comunicațiilor, în timp ce Matematica are doar două ore în plus, adică 144 în total.

Citește și Aparatele electrocasnice care consumă curent electric chiar dacă sunt închise. Nu trebuie să le lăsăm niciodată în priză

Legea învățământului preuniversitar prevede, la Art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Dar legea menționează această obligație la nivel de planuri-cadru în general, nu la nivel de an de studii.

Același act normativ prevede că participarea la ora de religie este un drept constituțional, fiind însă menționată și posibilitatea elevului de a se înscrie sau nu sau de a-și schimba opțiunea cu privire la frecventarea orelor de religie.

În cazul elevilor care nu participă la ora de religie, Legea prevede că acestora li ”se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”, iar ”situația școlară se încheie fără disciplina Religie”.

Ce prevede legea privind Religia

  • Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unități de învățământ, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
  • Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor.
  • Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, și avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educației încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.
  • Ultimul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024) prevede, separat, la Art. 114, că doar că participarea la ora de religie se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fără alte precizări.

Miinistrul Educației, Daniel David, aprecia, la începutul anului, că știința și religia sunt cei ”doi piloni” ai bunăstării europene. ”Eu cred că bunăstarea europeană stă pe doi piloni: știința, care produce cunoaștere prin cercetare și o diseminează prin educație, și religia! Poziția mea adversă nu este însă pentru a interzice alte abordări în spațiul public, ci doar să le diferențiem clar, ca mintea oamenilor să nu fie contaminată, iar poporul să înțeleagă că acestea sunt abordări alternative științei și religiei, nu sunt știință (cunoaștere) și religie!”, spunea el.

Citește și Proiect de lege. Statul vrea să controleze prin intermediul băncilor câţi bani pot juca românii la păcănele şi pariuri

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce temperaturi afectează, de fapt, pomii fructiferi. Măsurile urgente pe care le pot lua toți grădinarii și fermierii
Capital.ro
Ilie Bolojan a semnat decretul astăzi, 7 aprilie. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
Regula esențială pe care trebuie să o respecte toți românii care solicită viză temporară pentru a merge în SUA
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
Probleme la granițe. Un virus extrem de contagios paralizează Europa
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a fost murit după ce spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Traian Băsescu a făcut marele anunț despre alegerile prezidențiale. Fostul președinte cutremură toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Veste bună pentru locatarii de la bloc: Panouri solare cu bani de la stat, în curând
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța