Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Religia, materie la care elevii au posibilitatea de a alege să nu participe, are de două ori mai multe ore în trunchiul comun decât Fizica, Chimia, Istoria, Biologia și Geografia, potrivit proiectului de planuri-cadru pentru liceu.
Irina Dumitrescu
05 mart. 2025, 16:42
Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

Conform proiectului de planuri-cadru pus în transparență de Ministerul Educației, Religia are 142 de ore în trunchiul-comun al disciplinelor de liceu. Acest număr de ore este de două ori mai mare decât cel al unor discipline care au rămas în trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Fizica, Chimia, Istoria, Biologia sau Geografia.

Proiectul planurilor-cadru include, în calculul orelor, și săptămânile Școala Altfel și Verde, în care nu se fac cursuri. Astfel, pentru Religie sunt alocate, de fapt, cu cu opt ore mai puțin, adică 134 în total, notează edupedu.ro.

Același lucru se întâmplă însă în cazul tuturor disciplinelor din trunchiul comun. Fără orele din cele două săptămânile Școala Altfel și Verde, disciplinele de științe, Istoria și Geografia au câte 68 de ore, potrivi aceleiași surse.

Același proiect prevede că o serie de materii rămân în trunchiul comun doar la nivelul claselor a IX-a și a X-a. Pentru clasele a XI-a și a XII-a, respectivele discipline sunt incluse în curriculumul de specialitate la profil real/umanist.

Potrivit cifrelor din proiectul de planuri-cadru, numărul de ore alocat Religiei, 142, este egal cu cel al Limbii moderne 2 și al Tehnologia informației și a comunicațiilor, în timp ce Matematica are doar două ore în plus, adică 144 în total.

Citește și Aparatele electrocasnice care consumă curent electric chiar dacă sunt închise. Nu trebuie să le lăsăm niciodată în priză

Legea învățământului preuniversitar prevede, la Art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Dar legea menționează această obligație la nivel de planuri-cadru în general, nu la nivel de an de studii.

Același act normativ prevede că participarea la ora de religie este un drept constituțional, fiind însă menționată și posibilitatea elevului de a se înscrie sau nu sau de a-și schimba opțiunea cu privire la frecventarea orelor de religie.

În cazul elevilor care nu participă la ora de religie, Legea prevede că acestora li ”se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”, iar ”situația școlară se încheie fără disciplina Religie”.

Ce prevede legea privind Religia

  • Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unități de învățământ, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
  • Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor.
  • Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, și avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educației încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.
  • Ultimul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024) prevede, separat, la Art. 114, că doar că participarea la ora de religie se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fără alte precizări.

Miinistrul Educației, Daniel David, aprecia, la începutul anului, că știința și religia sunt cei ”doi piloni” ai bunăstării europene. ”Eu cred că bunăstarea europeană stă pe doi piloni: știința, care produce cunoaștere prin cercetare și o diseminează prin educație, și religia! Poziția mea adversă nu este însă pentru a interzice alte abordări în spațiul public, ci doar să le diferențiem clar, ca mintea oamenilor să nu fie contaminată, iar poporul să înțeleagă că acestea sunt abordări alternative științei și religiei, nu sunt știință (cunoaștere) și religie!”, spunea el.

Citește și Proiect de lege. Statul vrea să controleze prin intermediul băncilor câţi bani pot juca românii la păcănele şi pariuri

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre