ORA DE IARNĂ 2016. Cum îi afectează pe şoferi şi ce recomandă specialiştii

Ora de iarnă 2016. În fiecare an, la sfârşitul lunii octombire, mai exact în ultima noapte de sâmbătă spre duminică se trece la ora de iarnă. Printre consecinţele mai puţin cunoscute ale trecerii la ora de iarnă se numără o creştere reală a riscului de accidente rutiere.
Alina Costache
22 oct. 2016, 04:45
ORA DE IARNĂ 2016. Cum îi afectează pe şoferi şi ce recomandă specialiştii

ORA DE IARNĂ 2016. În tara noastra, acest sistem a fost instaurat in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Pana in 1983, trecerea la ora de vara se facea in prima duminica a lunii aprilie, iar cea la ora de iarna, in ultima sambata a lunii septembrie. Din 1984 pana in 1996, ora de vara era fixata pe ceas in ultima duminica a lui martie, iar cea de iarna, in ultima duminica a lui septembrie. Odata cu anul 1997, insa, s-a stabilit o noua regula, care se aliniaza celei respectate de majoritatea statelor lumii si care este valabila si in prezent: la ora de vara se trece in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, iar la cea de iarna, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie.

Cum îi afectează trecerea la ora de iarnă pe şoferi

Unele studii arata ca, timp de cateva saptamani dupa trecerea la ora de iarna, se inregistreaza o crestere a numarului de accidente de circulatie, care vizeaza in special pietonii si biciclistii. Fenomenul nu se datoreaza schimbarii orei in sine, ci faptului ca se intuneca tot mai devreme pe zi ce trece, complicand vizibilitatea pe strazi si sosele.

Se recomanda prin urmare sporirea atentiei si echiparea corespunzatoare de catre biciclisti (cu elemente reflectorizante).

Ce recomandă specialiştii

Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă că urmare a posibilităţii de a uită să schimbe ora şi mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deşi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă cu anticipaţie.

A schimbă ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o ora mai târziu sâmbătă seară. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o ora considerată că obişnuită.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) ce corespunde trecerii la nouă ora. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

În 2016 vom trece la ora de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie, adică în ultima duminică din această lună, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Singura țară din lume unde Dacia și-a spulberat concurența. Modelul Duster a devenit cea mai cumpărată mașină, a întrecut până și Tesla
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Scumpire masivă la un aliment banal. Puțini și-l vor mai permite
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Reformele promise de politicieni și realitatea aplicării lor
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă