Ora de iarnă 2021. Dormim mai mult sau mai puţin? Nu uitaţi să potriviţi ceasurile în weekend!

Comisia Europeană a cerut renunțarea la trecerea la ora de iarnă începând din 2022. România va trece la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00, deci vom dormi cu o oră în plus.
Filip Stan
29 oct. 2021, 11:19
Ora de iarnă 2021. Dormim mai mult sau mai puţin? Nu uitaţi să potriviţi ceasurile în weekend!

Ora de iarnă 2021. Anul acesta ar putea fi ultimul în care dăm ceasul înapoi. Comisia Europeană a cerut renunțarea la acest obicei, dar România n-a luat încă o decizie în acest sens.

Ora de iarnă 2021. În weekend se întoarce ceasul. Ce trebuie să știe toți românii despre marea schimbare!

Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară.

Statele membre care decid să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

România trece la ora de iarnă. Nu uitaţi de trecerea la ORA DE IARNĂ 2021! Când şi cum se schimbă ora

ORA DE IARNĂ 2021, provocări pentru organism

Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnici resimt cel mai puternic această schimbare. Adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu pune presiune pe tine și ai răbdare. Dacă te vei suprasolicita este posibil să ai diverse probleme de sănătate.

Pentru a trece mai ușor la noul ritm, este bine să reduci consumul de stimulente, cum sunt cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Deși sunt puțini care cunosc acest lucru, medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Însă, nu toți oamenii au parte de schimbările acestea. Unii nu au părut afectați de-a lungul timpului. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă.

Adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu pune presiune pe tine și înncearcă sa i mai multă răbdare.

Mai mult, este bine să reduci consumul de stimulente, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru și orice alte energizante, pentru ca organismul tău să nu fie afectat. Astfel, poți trece mai repede peste această schimbare.

ORA DE IARNĂ 2021.  Ce spun specialiștii despre schimbarea orei și efectul ei asupra oamenilor

Cercetătorii au avertizat pe parcursul anilor că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

ORA DE IARNĂ. Tudor Ciuhodaru explică ce efecte are schimbarea orei pentru sănătate: Creşte riscul de infarct şi de suicid
La anumite persoane creşte riscul de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. De altfel, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute.

Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.

În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit.

Când trecem la ora de iarnă în 2021. Data în care trebuie să schimbăm ceasurile

În Franța, de exemplu, în 1976, după șocul petrolier din 1973, pentru a economisi energie, s-a produs schimbarea orei. Din 1998, datele schimbării orei au fost puse în concordanță în Uniunea Europeană. În toate țările membre, trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică din octombrie, iar trecerea la ora de vară se face în ultima duminică din martie.

În ultimul weekend din octombrie, vom trece la ora de iarnă. Astfel, la ora 3 dimineața, va trebui să vă setați ceasurile înapoi cu o oră. Ora 3 va fi ora 2. Soarele va apune mai devreme în fiecare zi, însă vom dormi o oră în plus în  acel weekend.

Unii oameni nu privesc cu ochi buni ideea de a dormi o oră în plus. Deficitul de vitamina D, moralul scăzut și întreruperea ceasului biologic sunt principalele lor argumente. Acestea sunt toate motivele care au determinat UE să inițieze o procedură de abandonare a schimbării orei în întreaga zonă a UE.

Cum să trecem uşor peste schimbarea la ora de iarnă

„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă. Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale care au legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile în societate, cum ar fi copii, vârstnici și bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului.

O decizie a fost luată în martie 2019 privind eliminarea schimbării orei. Cu toate acestea, noua reglementare ar putea intra în vigoare abia în 2022. Dacă nu, sâmbătă 29 octombrie 2022 până duminică 30 octombrie 2022, va trebui să facem același lucru ca anul acesta. La fel în noaptea de sâmbătă 20 octombrie până duminică 29 octombrie 2023.

Medicii afirmă că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii sunt cei cate resimt cel mai puternic această schimbare. Ea afectează ritmurile biologice, duce la creșterea riscului de infarct cu 5 % în prima săptămână de vară.

Abia după două săptămâni va avea loc adaptarea completă a organismului la noul program. Și asta nu este tot. Schimbarea orei ar duce la tulburări ale apetitului, infecții virale mici și iritabilitate.

Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din rațiuni ce țin și în cazul schimbării orei de vară. Dacă atunci era necesară adaptarea programului de muncă la condițiile de lumină naturală, iarna, nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea pe care noi o numim ora de iarnă.

Din momentul intrării în vigoare a orei de iarnă, diminețile vor fi mai luminoase, iar serile mai întunecoase. Astfel, în luna octombrie se revine la ora oficială de iarnă. În lume, există mai multe țări care nu folosesc ora de iarnă.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București