De fiecare dată trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie, iar trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend al lunii martie.
Ora de iarnă este ora standard, naturală, iar la nivelul Uniunii Europene s-a pus problema ca ora să nu mai fie schimbată, idee agreată de foarte multe persoane, acestea fiind bulversate de această decalare a rutinei, care se resimte și la nivel fizic. Această idee a venit totuși înainte de pandemie și de războiul din Ucraina, așa că proiectul a fost suspendat.
Ora de vară are ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui și, pe vremuri, a fost benefică pentru cei care lucrau în agricultură.
Sistremul orei de vară a fost adoptat de țările europene în secolul XX, cu scopul de a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
Un studiu făcut de experți arată că dacă nu s-ar da ora înapoi, în acest moment, gospodăriile ar putea economisi până la 400 de lire pe an la facturi, iar presiunea asupra sistemului energetic ar scădea.
Pe timpul orei de toamnă, viața oamenilor poate fi perturtbată, deoarece se întunecă mai devreme, iar lipsa de lumină poate afecta atât organismul, cât și starea de spirit.
Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură orin care ar face ora devară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Legea a fost adoptată în Senat cu unanimitate de voturi, însă nu a trecut încă de Camera Reprezentanților. S-a ajuns, totuși, la compromisul de a trece la ora de iarnă în 6 noiembrie.
Citește și: Ora de iarnă 2022. Răsturnare de situaţie, de ce nu se mai schimbă ora în weekend. Ce s-a decis la Bruxelles
În primele zile ale schimbării orei, oamenii pot suferi de simptome precum iritabilitate, insomnie, oboseală și reducerea funcției imunitare, conform conferențiarului senior în fiziologie și metabolism, Gisela Helfer.
Sunt necesare câteva zile, chiar săptămâni, pentru ca organismul să se adapteze la schimbarea orei și pentru ca toate țesuturile și organele să funcționeze din nou așa cum trebuie.
Citește și: Ora de iarnă 2022. Anumite ţări nu mai fac trecerea de la ora de vară la ora de iarnă
Pentru a fi pregătiți de schimbarea orei, trebuie să țineți cont de câteva lucruri: