Ora de iarnă 2023. Ora se schimba tradiţional în ultimul weekend din octombrie. Ce se întâmplă cu ceasurile după decizia Parlamentului European

Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.
Filip Stan
20 oct. 2023, 20:03
Ora de iarnă 2023. Ora se schimba tradiţional în ultimul weekend din octombrie. Ce se întâmplă cu ceasurile după decizia Parlamentului European

Ora de iarnă 2023. România trece în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, la ora oficială de iarnă, ora 4:00 urmând să devină ora 3:00 şi vom dormi cu o oră mai mult.

29 octombrie va fi cea mai lungă zi din anul 2023 deoarece ora 04:00 devine ora 03:00, astfel că ziua va avea 25 de ore.

Ora de iarnă este ora standard( ora normală). Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

Ora de iarnă 2023. La ce oră se dă ceasul înapoi în România. Detaliul care te ajută să nu pierzi o oră din viaţă
Schimbarea orei vine şi cu un preţ. Noaptea va fi mai lungă şi vom dormi mai mult, însă schimbarea vine cu un preţ. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.

Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase şi energizante.

Ora de iarnă 2023. Schimbare radicală, UE a decis să nu mai dăm ceasurile înapoi. Ce se întâmplă în România în weekend

Trecerea la Ora de Iarnă 2023 în România se face în ultima duminică din luna octombrie. Schimbarea orei va avea loc la ora 4:00, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 devine ora 3:00.

Această schimbare va face ca acea zi să fie cea mai lungă din an, având în total 25 de ore. Potrivit Convenției fusurilor orare, ceasurile arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele între ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Trecerea la ora de iarnă 2023. Când și de ce trebuie să dăm ceasurile cu o oră înapoi

Deși trecerea la ora de iarnă presupune un beneficiu în privința luminii naturale, mulți oameni se confruntă cu dificultăți de adaptare. Schimbarea orei poate perturba ritmul somnului și poate duce la oboseală și lipsa de concentrare în primele zile. Unii experți recomandă ajustarea treptată a programului de somn, cu câteva minute înainte de culcare înaintea trecerii la ora de iarnă.

Sistemul orei de vară și de iarnă este implementat pentru a ne putea bucura de lumină naturală într-o măsură cât mai mare. În fiecare primăvară și toamnă, ceasurile sunt ajustate cu o oră pentru a se potrivi cu schimbările de lumină. Astfel, în ultimul weekend din martie, la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, iar în ultimul weekend din octombrie, la ora de iarnă, ceasul se dă înapoi cu o oră.

Această schimbare este esențială pentru a economisi energie în perioadele în care lumina naturală este mai abundentă. De asemenea, se dorește să se ofere oportunitatea oamenilor de a se bucura de mai mult timp în aer liber, în special în sezonul cald. Cu toate acestea, procesul de adaptare la schimbarea orei poate fi dificil pentru unii, iar organismul poate avea nevoie de câteva zile pentru a se ajusta la noul program.

De peste jumătate de secol, schimbarea orei este o practică obișnuință pentru o mare parte din planetă. Însă, odată cu trecerea anilor, multe țări au abolit ora de vară și au rămas doar cu cea de iarnă. În septembrie 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se dorea eliminarea schimbarea orei. Însă multe țări s-au opus și situația a rămas incertă. Vă spunem în continuare ce se întâmplă cu ora de iarnă în 2023.

Ora de iarnă 2023: ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă

În unele țări, ora de vară a fost abolită de-a lungul anilor. Cel mai recent în Siria, Iran, Iordania și Mexic. Din motive complexe, ora de vară nu va fi abolită deocamdată în Germania. Astfel, în ultima duminică din octombrie, adică în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie 2023, ceasurile vor fi date înapoi. Ora 3:00 devine ora 2:00 și ne putem bucura că putem dormi o oră mai mult dimineața. În acest an, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore. Se face lumină mai devreme dimineața, dar se întunecă mai devreme seara.

Comisia UE a vrut de fapt să elimine schimbarea oră până la sfârșitul anului 2021. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Abolirea este dificilă, deoarece nu există o majoritate între cele 27 de state membre cu privire la care timp ar trebui să se aplice în viitor. Odată cu sfârșitul schimbării orei, statele membre ar putea decide singure dacă doresc ora permanentă de iarnă sau de vară.

Autoritățile lucrează în prezent la coordonare. Scopul este de a avea reglementări cât mai uniforme pentru a preveni apariția în Europa a unui „petic” temporal cu fusuri orare diferite, care ar aduce dezavantaje economice. Datele pentru schimbarea orei au fost deja stabilite până la sfârșitul anului 2026 – așa că nu se va schimba nimic în reglementările actuale cel puțin până atunci. Ce se întâmplă în continuare este încă neclar în acest moment.

Unde se schimbă ora în 2023?
Ceasurile se vor schimba în 40% din țări în 2023, potrivit site-ului norvegian de informații timeanddate.com. Acesta menționează că majoritatea sunt în Europa. Țările fără schimbări de oră fie le-au abolit, fie nu le-au introdus niciodată. Diferențele de timp nu joacă un rol în imediata vecinătate a ecuatorului, deoarece lungimea zilei variază mai puțin acolo.

Motivul pentru introducerea orei de vară a fost lipsa de combustibil în mijlocul Primului Război Mondial, potrivit The Weather Channel. Schimbarea orei ar trebui să contribuie la economisirea energiei. Inițial a fost un fenomen de război, pe care Germania și, ulterior, alte țări precum Italia și Franța l-au abolit inițial după Primul și Al Doilea Război Mondial.

Ora de iarnă 2023. Se renunţă la schimbarea orei, decizie luată de Parlamentul European

30 de ani mai târziu, Franța a inițiat din nou schimbarea orei în timpul crizei petrolului din anii 1970. În anii următori s-au alăturat toate țările din Europa Centrală. Chiar dacă din ce în ce mai multe țări își iau acum rămas bun de la schimbarea orei, motivul inițial al introducerii acesteia este poate mai relevant ca niciodată în stăpânirea crizei energetice.

În Marea Britanie și Europa continentală, ora de vară pentru 2023 se va încheia la ora 2:00 duminică, 29 octombrie. În SUA și Canada, ceasurile se vor da înapoi duminică, 5 noiembrie.

Dar mai puțin de jumătate dintre țările lumii încă se supun acestui obicei. Aproximativ 140 de țări care au practicat schimbarea orei, de mulți ani au renunțat complet la această obligație.

Țări precum Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia au abolit schimbarea orei. Cu toate acestea, Egiptul a decis luna aceasta să restabilească ora de vară după aproape un deceniu.

Nici ceasurile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu se vor modifica, alături de cele din India, China și Japonia. Aceste țări li se va alătura acum Iordania, după ce autoritățile au renunțat la schimbarea orei la sfârșitul anului trecut.

Trecerea la ora de iarna 2023 – Ce propune UE
În ciuda eforturilor pentru a pune capăt schimbării orei, Uniunea Europeană a rămas împărțită în privința direcției de luat. Cu toate că Parlamentul European a inițiat discuții privind eliminarea acestei practici, europarlamentarii nu au ajuns încă la un consens.

Pandemia a întrerupt discuțiile și a făcut Comisia Europeană să recomande statelor membre să păstreze regulile actuale între 2022 și 2026, pentru a evita un labirint legislativ. Prin urmare, schimbarea orei va continua să aibă loc în toate țările din Uniunea Europeană și Elveția.

Ora de vară a revenit în România în anii ’70, când s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de energie electrică. În 1979, s-a instituit ora de vară cu scopul de a economisi energie electrică, precum și pentru a se alinia la practica din țările occidentale. De atunci alternanța ora de vară-iarnă a continuat fără întrerupere până în prezent.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!