Ora de iarnă 2024. Când dăm ceasurile înapoi, cum ne poate afecta schimbarea orei

România trece, în acest weekend, la ora de iarnă, ziua de duminică urmând să fie astfel cea mai lungă din an. Atenție însă! Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta organismul, așa că trebuie să știm cum ne putem adapta.
Irina Dumitrescu
25 oct. 2024, 15:31
Ora de iarnă 2024. Când dăm ceasurile înapoi, cum ne poate afecta schimbarea orei
Sursa foto: Gavrila Albert

În noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, trecem la ora de iarnă. La 4:00 fix, vom da ceasurile înapoi cu oră, așa cum facem în fiecare an, în ultimul weekend din octombrie.

Odată cu trecerea la ora de iarnă, putem spune că dormim mai mult în noaptea respectivă, iar duminica de 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având practic durata de 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă se face pentru a beneficia mai mult de lumina soarelui. Același scop îl are trecerea la ora de vară, când dăm ceasurile înainte cu o oră și spunem ”de azi se întunecă mai târziu”.

Regula trecerii la ora de iarnă este că se face numai în weekend, pentru ca rutina fiecăruia dintre noi să fie cât mai puțin afectată. Astfel, anumite persoane se pot adapta cu dificultate la noul orar de somn, însă, pentru că se trece la ora de iarnă în weekend, când majoritatea oamenilor nu lucrează, eventualele efecte negative asupra organismului pot fi minimizate, notează digi24. Pe scurt, în weekend ne putem adapta mai ușor și mai lin la noua oră.

Cum ne poate afecta trecerea la ora de iarnă

Aparent, faptul că dăm ceasul înapoi cu oră nu are cum să ne afecteze. În realitate însă, mulți oameni pot resimți, fizic sau psihic, trecerea la ora de iarnă. Poate fi afectată calitatea somnului, în special în rândul copiilor și al vârstnicilor, și pot apărea stări de oboseală cronică.

”Schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămână”, spune Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.

Pe de altă parte, din perspectiva expunerii la lumina solară, trecerea la ora de vară poate avea urmări psihologice și emoționale pentru persoane vulnerabile, în special pentru cele predispuse la tulburări afective sezoniere. Lipsa luminii naturale poate induce stări de tristețe, stres și anxietate, iar de aici sunt posibile dificultăți de concentrare, iritabilitate și nervozitate.

Citește și Cum arată vila în care locuieşte Monica Tatoiu. Valorează peste două milioane de euro

Cum ne adaptăm la ora de iarnă

Pentru a nu resimți decalajul orar, se recomadă schimbarea treptată a programului zilnic, în cinci-șase zile anterioare trecerii la ora de iarnă. Pentru a evita perturbarea somnului, specialiștii recomandă, cu câteva zile înainte de schimbarea orei, să ne culcăm și să ne trezim cu circa 15-20 de minute mai devreme în fiecare zi. Această ajustare treptată va permite organismului să se adapteze la ora de iarnă. Totodată, expunerea la lumina naturală este foarte importantă pentru o adaptare mai ușoară la noul program.

Specialiștii recomandă și plimbări în prima parte a zilei, pentru a profita de lumina soarelui, iar seara, pe cât de mult posibil, evitarea expunerii la lumina albastră emisă de ecranele device-urilor. Motivul? Lumina artificială de la device-uri poate interfera cu producția de melatonină, perturbând calitatea și durata somnului.

Sunt și recomandări legate de alimentație. Astfel, sunt indicate mesele echilibrate, bazată pe alimente bogate în nutrienți esențiali pentru organism. Pentru a evita disconfortul digestiv, ultima masă a zilei este recomandată cu minimum două ore înainte de somn. Consumul de cofeină și de alcool trebuie evitat cu câteva ore înainte de culcare, deoarece acesta poate avea efect stimulant și poate perturba somnul.

În ultimii ani, ora de iarnă și cea de vară au reprezentat subiect de discuții inclusiv la nivelul forurilor înalte ale Uniunii Europene. În 2019, Parlamentul European chiar a aprobat renunțarea la schimbarea orei, însă implementarea deciziei a fost amânată.

Citește și Tânăr ucis în parcarea unui mall din Constanța. Scandalul dintre cei patru indivizi a început de la droguri

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede