Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, România ignoră recomandările Comisiei Europene

Anul acesta, românii ar trebui să treacă la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Însă, se mai schimbă sau nu ora în România? Iată decizia luată de Uniunea Europeană.
Filip Stan
11 oct. 2024, 21:33
Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, România ignoră recomandările Comisiei Europene

Ora de iarnă 2024. Până la momentul actual, ora se schimba de două ori pe an, în România – prima oară în martie, apoi în octombrie. Anul acesta, românii ar trebui să treacă la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

De-a lungul ultimilor ani, au existat discuții, în interiorul Uniunii Europene, legate de renunțarea la acest sistem de tranziție. Până la momentul actual, schimbarea orei are loc de două ori pe an, în România. Prima schimbare are loc în martie, apoi în octombrie. Mai exact, în noaptea de 26 spre 27, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Practic, românii vor dormi cu o oră în plus.

Când se trece la ora de iarnă în 2024. Tot ce trebuie să știe românii

Practica schimbării orei este implementată în mai multe state, iar de-a lungul timpului a fost dezbătută de Uniunea Europeană. O astfel de schimbare poate avea un impact major asupra organismului uman și poate afecta productivitatea, susțin specialiștii. Schimbarea orei vine și cu câteva recomandări din partea medicilor. De exemplu, în cazul persoanelor care trebuie să urmeze un tratament, li se recomandă acestora să își ajusteze programul treptat, cu câteva minute pe zi, înainte de trecerea la ora de iarnă.

Schimbarea orei a fost unul dintre subiectele discutate la nivelul Uniunii Europene. Până la momentul actual, nu s-a ajuns la un numitor comun în privința eliminării acestui sistem de schimbare a orei. Motiv pentru care se va menține același sistem, cel puțin în România – schimbarea orei va avea loc, în continuare, de două ori pe an, în martie și octombrie. Există câteva state care au ales să renunțe la acest sistem, precum Turcia, Belarus, Islanda și Rusia.

În urmă cu 92 de ani, a fost implementată, pentru prima oară, schimbarea orei în România. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Ora de iarnă 2024. Se mai schimbă ora în weekend? Ce s-a decis la nivelul UE

 

În urmă cu 92 de ani, a fost implementată, pentru prima oară, schimbarea orei în România. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Când se trece la ora de iarnă 2024. Schimbarea orei poate afecta concentrarea. Cum recomandă medicul să te pregătești
În noaptea de 26 spre 27 octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Schimbarea orei poate produce stări de somnolență, astfel că, medicul Răzvan Lungu, specialist Pneumolog, atestat în Somnologie, precizează ce schimbări să facem pentru a ajuta organismul să se acomodeze mai ușor cu noul program.

În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. În 2024, în România se trece la ora de iarnă pe data de 27 octombrie.

Cum recomandă medicul să te pregătești pentru ora de iarnă 2024
“Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sanatate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn.

Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere.

Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămâna”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.

Așadar, adaptarea la ora de iarnă este naturală, însă este nevoie ca fiecare persoană să adopte un stil de viață echilibrat, cu un program de odihnă corespunzător, de preferat un program de somn, adormire și trezire, la ore asemănătoare în fiecare zi.
Pentru o acomodare mai ușoară a organismului și pentru a nu resimți decalajul orar, se poate face o schimbare treptată a programului de somn din timpul săptămânii, înainte de schimbarea orei din luna octombrie, cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi.

Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, ora Europei Centrale este ora fusului 1 şi ora Europei Orientale este ora fusului 2.

Ora de iarnă 2024. În ce weekend umblăm din nou la ceasuri şi mai stăm 60 de minute în pat

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat ce s-a întâmplat și care este viitorul acestui proiect. „Comisia Europeană a făcut un sondaj. Mulți oameni au spus că nu ar trebui să mai trecem de la ora de iarnă la ora de vară și invers. Comisia Europeană a făcut o propunere în acest sens, însă guvernele statelor membre nu s-au putut pune de acord și UE nu poate decide niciodată nimic împotriva țărilor membre, pentru că deciziile la nivelul UE sunt luate în Parlamentul European de o majoritate, iar noi în Parlamentul European am spus că am dori să nu se mai facă această trecere.

În Parlamentul European a existat o majoritate, însă guvernele statele membre au blocat acest lucru. Dacă guvernele țărilor membre doresc acest lucru, atunci UE va repune propunerea pe masă”, a declarat Siegfried Mureșan.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Alimentul pe care românii îl cumpără pe bandă rulantă, dar care poate afecta inima. Multe persoane îl consumă zilnic
Capital.ro
Călin Georgescu NU ar fi vrut să se afle niciodată. A ieșit la suprafață: Totul e condus de...
Playtech.ro
Alimentul cu aceeaşi cantitate de Omega 3 ca somonul. Creşte în curtea oricărui român
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Breaking News. Papa Francisc, în stare gravă. Vești triste de la Vatican
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc s-a înrăutățit: Vaticanul anunță prognostic rezervat
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară