Ora de iarnă va mai purta această titulatură doar până în 2020, din 2021 urmând să se renunţe la schimbarea orei. Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat pe 4 martie, favorabil, propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.
Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept „ora de iarnă'”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.
România nu are încă o poziţie fermă în ceea ce priveşte opţiunea pentru ora de vară sau ora de iarnă, în timp ce unele membre ale UE au ales deja. Pentru ora de iarnă optează preponderent ţările nordice, între care s-au exprimat deja Danemarca, Olanda şi Finlanda. Pe de altă parte, ora de vară este susţinută de statele din sudul continentului, Portugalia şi Cipru, dar şi de Polonia. O situaţie specială o reprezintă Spania, unde părerile sunt împărţite. În timp ce majoritatea optează pentru o diferenţă de o oră faţă de restul Europei continental (situaţia actuală durează din perioada interbelică, atunci când dictatorul Franco a decis ca Spania să aibă aceeaşi oră cu Germania, din admiraţie pentru Adolf Hitler şi regimul său), Insulele Baleare doresc o oră ca a Parisului (UTC +1), iar Insulele Canare vor UTV – 1, oră similară Islandei.