ORA DE IARNĂ. S-a decis la nivel UE, nu se mai schimbă ora

Ora de iarnă 2019. Schimbarea orei de vară și trecerea la ora de iarnă au fost dezbătute intens în ultima perioadă. Iată când trecem la ora de iarnă 2019 și de când ar urma să se renunțe la schimbarea orei. Trecerea la ora de iarnă 2019 se face în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact, duminică, pe 27 octombrie 2019.
Romania TV
08 oct. 2019, 07:52
ORA DE IARNĂ. S-a decis la nivel UE, nu se mai schimbă ora

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers a fost reglementată printr-o directivă europeană în anul 2001. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din din octombrie. Dar reintroducerea orei de vară datează de fapt din 1977.

Schimbarea orei afectează majoritatea programelor care țin de aceasta, de aceea este bine să nu fim luați prin surprindere de acest aspect. Din acest raționament, schimbarea orei se face într-o zi de duminică, deoarece majoritatea instituțiilor sunt închise, iar noi avem o zi întreagă la dispoziție pentru a sesiza și pentru a ne adapta la noua oră.

Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT), în perioada de iarnă, va fi de două ore, față de trei ore când e perioadă de vară. GMT este prescurtarea de la Greenwich Mean Time, Greenwich fiind localitatea din Marea Britanie, prin dreptul căreia trece Meridianul Zero, cel față de care se fixează ora pe glob, deoarece de acolo începe numerotarea fusurilor orare, către est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2. Țara noastră se află în fusul orar 2 (GMT +2).

Ora de iarnă 2019. De când nu se mai schimbă ora

La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE.

În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În țările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară ar urma ca schimbarea orei din ultima duminică din martie 2021 să fie ultima.

În România au fost numeroase dezbateri pe această temă și autoritățile urmează să anunțe oficial decizia. Asta pentru că, indiferent de hotărârea pe care o vor lua, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de iarnă, respectiv de vară.

România trece la ora oficială de iarnă, 2019 în ultimul weekend din luna octombrie adică în ultima zi de duminică a lunii octombrie, mai exact 27 octombrie 2019. Trecerea la ora nouă se face în noaptea dinspre duminică spre luni (27 spre 28 octombrie 2019). Ceasurile se vor da cu o oră înapoi și se trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, așadar vom dormi mai mult cu o oră, dar vom avea mai puțină lumină seara. Schimbarea orei se face cu o unitate orară, (60 de minute) astfel că ora exactă ramane aceeași, cu privire la minute și secunde. Ora de iarnă 2019 se va ține în intervalul 27 octombrie 2019 (duminică) și până pe 29 martie 2020 (duminică).

Deși au fost multe discuții dacă trebuie să se mai respecte acest mecanism, până acum nu există o decizie finală în ce privește renunțarea la ora de iarnă. Mulţi români spun că îşi doresc o singură oră pe tot parcursul anului.  

Mai mult, Potrivit unui sondaj online derulat în Uniunea Europeană, peste 80% din respondenţi sunt în favoarea renunţării la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o ora în ultima duminica din luna martie.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august. Trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania. Oficial, Comisia Europeană va prezenta joi rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans. Cu toate acestea, cotidianul german Westfalenpost, citând surse bine informate de la Bruxelles, a dezvăluit rezultatele sondajului. Trecerea la ora de vară a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei. 

Tări care au renunțat la ora de iarnă

Ora de iarnă nu a fost adoptată de toate statele de pe glob. În plus, multe dintre cele care au aderat la acest sistem au decis, pe parcurs, să renunțe la trecerea la ora de iarnă.

În total sunt 74 de țări care schimbă ora, 175 care nu au schimbat ora niciodată și 68 care au decis să renunțe la schimbarea orei.

Argentina a renunțat să mai schimbe ora în 2010, Rusia în 2011, iar Turcia în 2017. Egiptul a trecut la schimbarea vară/iarnă în 2014, dar în 2015 a și renunțat, pentru că nu-i oferea deloc beneficiile pe care le aștepta. Există și țări care au în interiorul lor regiuni departamente ce au adoptat Ora de iarnă și alte regiuni în aceeași țară care nu schimbă ora. Brazilia, Statele Unite, Canada, Australia sunt unele dintre acestea.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!