ORA DE IARNĂ. S-a decis la nivel UE, nu se mai schimbă ora

Ora de iarnă 2019. Schimbarea orei de vară și trecerea la ora de iarnă au fost dezbătute intens în ultima perioadă. Iată când trecem la ora de iarnă 2019 și de când ar urma să se renunțe la schimbarea orei. Trecerea la ora de iarnă 2019 se face în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact, duminică, pe 27 octombrie 2019.
Romania TV
08 oct. 2019, 07:52
ORA DE IARNĂ. S-a decis la nivel UE, nu se mai schimbă ora

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers a fost reglementată printr-o directivă europeană în anul 2001. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din din octombrie. Dar reintroducerea orei de vară datează de fapt din 1977.

Schimbarea orei afectează majoritatea programelor care țin de aceasta, de aceea este bine să nu fim luați prin surprindere de acest aspect. Din acest raționament, schimbarea orei se face într-o zi de duminică, deoarece majoritatea instituțiilor sunt închise, iar noi avem o zi întreagă la dispoziție pentru a sesiza și pentru a ne adapta la noua oră.

Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT), în perioada de iarnă, va fi de două ore, față de trei ore când e perioadă de vară. GMT este prescurtarea de la Greenwich Mean Time, Greenwich fiind localitatea din Marea Britanie, prin dreptul căreia trece Meridianul Zero, cel față de care se fixează ora pe glob, deoarece de acolo începe numerotarea fusurilor orare, către est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2. Țara noastră se află în fusul orar 2 (GMT +2).

Ora de iarnă 2019. De când nu se mai schimbă ora

La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE.

În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În țările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară ar urma ca schimbarea orei din ultima duminică din martie 2021 să fie ultima.

În România au fost numeroase dezbateri pe această temă și autoritățile urmează să anunțe oficial decizia. Asta pentru că, indiferent de hotărârea pe care o vor lua, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de iarnă, respectiv de vară.

România trece la ora oficială de iarnă, 2019 în ultimul weekend din luna octombrie adică în ultima zi de duminică a lunii octombrie, mai exact 27 octombrie 2019. Trecerea la ora nouă se face în noaptea dinspre duminică spre luni (27 spre 28 octombrie 2019). Ceasurile se vor da cu o oră înapoi și se trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, așadar vom dormi mai mult cu o oră, dar vom avea mai puțină lumină seara. Schimbarea orei se face cu o unitate orară, (60 de minute) astfel că ora exactă ramane aceeași, cu privire la minute și secunde. Ora de iarnă 2019 se va ține în intervalul 27 octombrie 2019 (duminică) și până pe 29 martie 2020 (duminică).

Deși au fost multe discuții dacă trebuie să se mai respecte acest mecanism, până acum nu există o decizie finală în ce privește renunțarea la ora de iarnă. Mulţi români spun că îşi doresc o singură oră pe tot parcursul anului.  

Mai mult, Potrivit unui sondaj online derulat în Uniunea Europeană, peste 80% din respondenţi sunt în favoarea renunţării la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o ora în ultima duminica din luna martie.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august. Trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania. Oficial, Comisia Europeană va prezenta joi rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans. Cu toate acestea, cotidianul german Westfalenpost, citând surse bine informate de la Bruxelles, a dezvăluit rezultatele sondajului. Trecerea la ora de vară a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei. 

Tări care au renunțat la ora de iarnă

Ora de iarnă nu a fost adoptată de toate statele de pe glob. În plus, multe dintre cele care au aderat la acest sistem au decis, pe parcurs, să renunțe la trecerea la ora de iarnă.

În total sunt 74 de țări care schimbă ora, 175 care nu au schimbat ora niciodată și 68 care au decis să renunțe la schimbarea orei.

Argentina a renunțat să mai schimbe ora în 2010, Rusia în 2011, iar Turcia în 2017. Egiptul a trecut la schimbarea vară/iarnă în 2014, dar în 2015 a și renunțat, pentru că nu-i oferea deloc beneficiile pe care le aștepta. Există și țări care au în interiorul lor regiuni departamente ce au adoptat Ora de iarnă și alte regiuni în aceeași țară care nu schimbă ora. Brazilia, Statele Unite, Canada, Australia sunt unele dintre acestea.

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cât costă un apartament cu 3 camere în cea mai mare comună din România. Cu aceeași bani îți cumperi 2 apartamente în zona Madrid
Capital.ro
Doliu și durere fără margini! Am mai pierdut un actor genial. A fost idolul anilor ’70
Playtech.ro
Când trecem la ora de vară 2025. Data la care dăm ceasurile înainte
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cât de lung poate fi un cuvânt. Care sunt cele mai lungi din lume
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a șocat toată România. Vrea să schimbe granița țării: Va avea graniță la....
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Revoluția designului proteinelor: David Baker și inteligența artificială aduc inovații în tratamentul bolilor neglijate
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România