Dacă în fiecare dimineaţă când auzi soneria eşti mai obosit decât atunci când te-ai pus la somn şi nu înţelegi ce se întâmplă cu tine, ar trebui să ai în vedere ora la care mergi la culcare, scrie telegraph.co.uk Un procent însemnat de persoane suferă de perturbări ale somnului sau chiar insomnie, un raport recent realizat în Anglia arătând că numărul oamenilor care au un somn odihnitor a scăzut de la 25% în 2013 la 17% în 2017. Cercetătorii sugerează să monitorizăm numărul de ore dormite în conformitate cu ciclurile de somn după care funcţionează organismul.
„Creierul are un anumit mod în care funcţionează. Nu contează doar că dormi o oră, două, trei sau cinci, totul se măsoară în cicluri. În cadrul fiecărui ciclu există ceea ce noi numim REM (Rapid Eye Movement/ cicurile rapide de mişcare a ochilor), care asigură un somn liniştit“, spune Dr. Laura Lefkowitz, expert în probleme cu somnul. Un ciclu durează aproximativ 90 de minute, iar fiecare persoană ar trebui să treacă prin cinci sau şase dintre ele.
„Trezirea în mijlocul ciclului te poate face să te simţi morocănos. Este important să învăţaţi să respecaţi aceste perioade“, spun reprezentanţii site-ului care au conceput calculatorul. Utilizatorii calculatorului nu trebuie decât să introducă ora la care au nevoie să se trezească dimineaţa şi vor afla când trebuie să mergă la culcare pentru a începe o nouă zi odihniţi. Spre exemplu, dacă trebuie să vă treziţi la ora 6.30, calculatorul indică faptul că ar trebui să mergeţi la somn la 21.16, 22.46, 00.16 sau 01.46.
Calculatorul de somn poate fi testat AICI.