Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului şi Rusiei.
Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00,00 şi prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ora locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare iar în anul 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a Soarelui.
Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog, care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.
Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.
La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite, unde pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.
La data de 13 aprilie 1966, Legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional (‘Daylight saving time’ – DST sau ‘summer time’) din ultima duminică a lui aprilie până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu ce conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă de şapte luni, între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.