ORA DE VARA 2018, decizie de ultimă oră, ora nu se mai schimbă în martie. Decizia, luată de Parlamentul European

Persoanele afectate de trecerea la ora de vara din fiecare an ar putea să scape de acest chin. De curând, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene efectuarea unei analize amănunțite privind practica trecerii la ora de vară, practică întâlnită în țările europene.
Romania TV
17 feb. 2018, 09:38
ORA DE VARA 2018, decizie de ultimă oră, ora nu se mai schimbă în martie. Decizia, luată de Parlamentul European

UPDATE: Parlamentul European încă nu și-a asumat eliminarea orei de vară. În puțin peste o lună treci iar prin schimbare și poți doar spera că ora de vară de anul acesta va fi ultima.

Ora de vară din 2018 va fi activă, ca până acum, din ultima duminică a lunii martie. Anul acesta ziua e 25 martie. Îți ia cam o săptămână să te adaptezi noului ciclu. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele trecerii la noul ritm ar putea fi mai serioase. Nimic prea grav însă, cel puțin până acum. 

Odată cu ora de vară, ziua de duminică 25 martie va fi mai scurtă: 23 de ore. Ora de vară va fi activă până la ultima duminică din octombrie, adică pe data de 28 octombrie. Ora de iarnă este însă cea corectă, iar cea de vară e făcută din rațiuni de economie energie sau ca să aibă mai multă lumină fermierii. Raționamentul e însă vechi, din vremuri în care fermierii chiar se bazau pe lumina naturală.

Ora de vară are aproximativ un secol de folosire, deși ideea e ceva mai veche. De la președinți și oameni de știință la fermieri și soldați, toți au avut impresii despre ora de vară și cum ar trebui să fie ca să funcționăm mai bine ca societate. Cert e c-o avem, iar Parlamentul European abia recent s-a gândit să dezbată dacă e utilă sau nu.

Ora de vară din 2018 va fi activă, ca până acum, din ultima duminică a lunii martie. Anul acesta ziua e 25 martie și câștigi, dacă vrei să fii optimist, o oră de somn. Îți ia cam o săptămână să te adaptezi noului ciclu. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele trecerii la noul ritm ar putea fi mai serioase. Nimic prea grav însă, cel puțin până acum.

Odată cu ora de vară, ziua de duminică 25 martie va fi mai scurtă: 23 de ore. Ora de vară va fi activă până la ultima duminică din octombrie, adică pe data de 28 octombrie. Ora de iarnă este însă cea corectă, iar cea de vară e făcută din rațiuni de economie energie sau ca să aibă mai multă lumină fermierii. Raționamentul e însă vechi, din vremuri în care fermierii chiar se bazau pe lumina naturală.

În urma unei solicitări a Parlamentului European, Comisia Europeană a demarat un amplu proces de evaluare a avantajelor și dezavantajelor trecerii la ora de vară a țărilor din Uniunea Europeană. Parlamentul European a luat această măsură în condițiile în care în atenția acestuia a ajuns o petiție semnată de către 70.000 de cetățeni finlandezi, care solicită eliminarea practicii de trecere la ora de vară.

Trecerea la ora de vară înseamnă ca, în perioada cuprinsă între lunile martie și octombrie, ceasurile să fie date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 să devină ora 04:00. În ultima duminică a lunii octombrie se revine la Timpul Legal Român.

Notă: Nu există o oră de iarnă, ci doar una de vară, astfel că “a trece la ora de iarnă” este o expresie folosită incorect. Perioada ce urmează orei de vară se numește Timp Legal Român și acoperă lunile de iarnă.

Susținătorii trecerii la ora de vară aduc ca argument faptul că, în această perioadă, se face o economie importantă de energie. Pe de altă parte, cei ce nu susțin această măsură consideră că, pe termen lung, această practică ar genera probleme medicale importante.

Studiile efectuate anterior indică, în perioada folosirii orei de vară, o creștere a numărului de accidente rutiere și a problemelor legate de somn, iar economia de energie adusă ca argument pentru păstrarea practicii de trecere la ora de vară nu este relevantă.

Pentru că deocamdată nu există o decizie privind renunțarea la trecerea la ora de vară, în acest an, românii vor face această trecere în ultima duminică a lunii martie, adică ziua de 25 martie va fi cea mai scurtă din an.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!