ORA DE VARĂ 2020. Parlamentul European a luat decizia, aceasta trebuie ratificată de România

ORA DE VARĂ 2020. În fiecare an, în această perioadă românii se pregătesc să dea ceasul cu o oră înainte. PARLAMENTUL EUROPEAN a propus ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept „ora de iarnă'”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.
Alina Costache
28 mart. 2020, 11:52
ORA DE VARĂ 2020. Parlamentul European a luat decizia, aceasta trebuie ratificată de România

ORA DE VARĂ 2020. În ultimul weekend din luna martie (noaptea de 28 spre 29 martie 2020) ceasurile se vor da înainte cu o oră. Concret, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Mulți oameni consideră că în noaptea respectivă dorm mai puțin.

Ziua de 29 martie este considerată  cea mai scurtă zi a anului, având în vedere că are doar 23 de ore, nu 24 cum suntem învățați. 

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).

ORA DE VARĂ 2020. România dă ceasurile înainte cu o oră. Când se renunţă la schimbarea orei

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

ORA DE VARĂ 2020. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis anul trecut că primăvara anului 2019 va fi ultima dată când europenii trebuie să își schimbe ora.

Mai multe țări europene au contestat dorința lui Juncker, deoarece ar presupune mult prea multe schimbări în numeroase domenii de activitate, conform Politico.eu.

Din acest motiv, discuțiile ar putea ajunge la un consens abia în anul 2021, pentru a permite tuturor țărilor să facă o evaluare completă a consecințelor renunțării la ora de iarnă.

ORA DE VARĂ 2020. Se mai schimbă ora? Ce a decis Parlamentul European

Pentru mulți români și europeni, schimbarea orei primăvara reprezintă un motiv de enervare, deoarece dorm mai puțin, și un motiv de fericire iarna, când noaptea în care se dă ceasul are cu o oră în plus.

Finlanda, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE și care susține renunțarea la ora de iarnă, speră să convingă țările membre ale Blocului comunitar să ia decizia finală în luna decembrie – dar chiar şi aşa, ea nu va fi aplicată decât cel mai devreme din 2021

În România, ora de iarnă a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar primii care au adoptat acest sistem au fost germanii.

În martie, Parlamentul European a aprobat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată de Consiliul European, va lăsa cale liberă fiecărui stat din Uniune, să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă.

În cazul care propunerea va trece, ultima dată când vom da ceasurile înainte sau înapoi va fi în martie sau în octombrie 2021, în funcţie de opţiunea autorităților de la noi.

Ora de vară în România

Românii au trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 devenea ora 01:00. Decizia era luată pentru a economisi energie electrică și, implicit, pentru a beneficia mai mult timp de lumina naturală. Din 1933 până în 1939, ceasul era dat înainte în dimineaţa primei duminici din aprilie. Ciudat este că, între aprilie 1940 şi noiembrie 1942, românii au avut numai ora de vară. Aşadar, chiar dacă pare ciudat, aceasta a prins şi două ierni.

Din1943, anul în care aliaţii începeau bombardamentele aeriene asupra României, în plin război, ţara noastră renunţa la datul ceasului înainte şi înapoi în funcţie de anotimp.

La 27 mai 1979, ceasul a fost dat, din nou, înainte. Din 1980 până în 1983, s-a revenit la regula primei duminici din aprilie. Din 1984, anul în care ţara noastră reuşea cea mai bună prezenţă olimpică din istoria participărilor, ceasul era dat înainte în dimineaţa ultimei duminici din martie. Singura diferenţă faţă de situaţia din prezent este că, în intervalul ’84-’86, ora 00 devenea ora 01. Din 1997, în ultima duminică din martie, ora 03 devenea ora 04.

Ora de vară în lume

Ora de vară are o istorie de aproximativ 100 de ani, însă ideea în sine, cea de a prelungi ziua pentru a beneficia de lumină naturală a apărut cu mulţi ani înainte, în Antichitate. Civilizaţiile antice aveau un sistem similar cu al orei de vară moderne, fără să folosească tehnicile moderne de măsurare a timpului. Aşadar, îşi începeau și terminau ziua în conformitate cu răsăritul şi apusul soarelui.

În mod oficial, ideea trecerii la ora de vară i se atribuie mai degrabă politicianului Benjamin Franklin, care a scris un eseu intitulat – Un proiect economic pentru a diminua costul luminii- în 1784. Franklin propuneaî ca parizienii să facă economie de lumânări şi să se trezească mai devreme dimineaţa, pentru a folosi lumina naturală mai mult timp. Dar ideea sa nu a fost pusă în aplicare decât mult mai târziu.

Germania a fost prima ţară care a implementat ora de vară. Pentru prima dată, ceasurile au fost date înainte la ora 23.00, pe 30 aprilie 1916, în mijlocul Primului Război Mondial. Rațiunea din spatele acestei acţiuni era de a minimiza folosirea luminii artificiale, pentru a economisi combustibilul pentru eforturile de război.

Surse: wikipedia.org, timeanddate.com, historia.ro, agerpres.ro.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul lider al Siriei promite plasarea armelor sub controlul statului
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios