Ora de vară 2021. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în România după decizia Comisiei Europene

ORA DE VARĂ 2021. România va trece la ORA DE VARĂ la finalul lunii martie. Iată tot ceea ce trebuie să știi, de la efecte adverse la mersul trenurilor și istoricul acestei schimbări.
Filip Stan
22 mart. 2021, 16:48
Ora de vară 2021. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în România după decizia Comisiei Europene
Ora de vară 2021.

ORA DE VARĂ 2021. Scopul trecerii la ora de vară este de a ne bucura mai mult de lumina naturală a zilei. Trecerea la ora de vară adaugă o oră de lumină zilei. Acest obicei ajută la economisirea energiei electrice. De-a lungul vremii, această schimbare a creat multe controverse, iar unii experți susțin că schimbarea orei ar crea unele probleme de sănătate, de aceea din acest an s-ar putea renunţa la acest obicei..

ORA DE VARĂ 2021. De ce nu se mai schimbă ora. Decizie a Comisiei Europene

ORA DE VARĂ 2021. În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunţării la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Statele care vor decide să păstreze ora de vară vor face ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

ORA DE VARĂ 2021. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat pentru DC News care este ultima schimbare de oră și cum procedează statele membre ale Uniunii Europene dacă aleg ora de iarnă sau ora de vară. Pentru România însă, acest aspect rămâne însă incert pentru că țara noastră nu a informat Uniunea Europeană. ”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum în ultima duminică din martie, iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie. Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe. Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc. Mai mult, conform Amendamentului 14, pentru limitarea la minimum a perturbărilor, printre altele în sectorul transportului, în cel al comunicațiilor și în alte sectoare implicate, statele membre ar trebui să notifice Comisiei până la cel târziu 1 aprilie 2020 eventuala lor intenție de a-și schimba propria oră standard în ultima duminică din octombrie 2021”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Nu uita!

Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 3.00 devine ora 4.00.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (31 octombrie).

Măsura este luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. De aceea, eliminarea orei este o decizie complexă şi cu multiple ramificaţii.

ORA DE VARĂ 2021: Va fi schimbat sistemul în România?

În 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Prin urmare, fiecare stat trebuie să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă. Pentru România, situația ar fi incertă pentru că țara noastră nu ar fi informat Uniunea Europeană. ”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum, în ultima duminică din martie, iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie.

Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe.

Eliminarea orei de vară trebuia să aibă loc în 2021

După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, propunere susţinută în primul rând de Germania.

Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară.

Conform propunerii de acum 2 ani a Comisiei Europene, statele membre care decid să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021.

Cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei a oprit însă complet acest proces, care ar putea fi reluat cel mai devreme în 2022.

În România s-a încercat eliminarea orei de vară în 2018

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată.  La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică (27/28 martie 2021), a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

ORA DE VARĂ 2021. Efectele schimbării orei

ORA DE VARĂ 2021. ”Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

a) riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

b) Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemotionale.

ORA DE VARĂ 2021. Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări”, a mai explicat Tudor Ciuhodaru.

ORA DE VARĂ 2021. Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburari de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

ORA DE VARĂ 2021. Ce faci pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei

”1. Planificarea corespunzătoare a activității.

2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.

3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.

4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.

ORA DE VARĂ 2021. Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câştigurile, unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Şi în România a fost respinsă o iniţiativă legislativă ce prevedea acest lucru.” a conchis medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

ORA DE VARĂ 2021. Cum vor circula trenurile

CFR Calatori a informat că activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, dar mersul trenurilor în vigoare nu se va modifică, circulația urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

ORA DE VARĂ 2021. Trenurile de călători aflate în circulație după ora 3:00, care devine ora 4:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4:00 – 5:00, trenurile vor pleca în ordinea rangului, precizează reprezentanții CFR.

ORA DE VARĂ 2021. Ora de vară, în istorie

ORA DE VARĂ 2021. În 1932 a fost introdusă pentru prima dată ora oficială de vară. În fiecare an, până în 1939, s-a făcut această schimbare, în prima duminică din aprilie, la ora 00:00 și prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală). Cu toate acestea, între 1941 și 1979, s-a renunțat la ora de vară, până când România a semnat Convenția fusurilor orare, amintește stiridecluj.ro. În 1997, s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe tot teritoriul țării noastre.

Ora de vară 2021. Se apropie ziua în care românii îşi vor da ceasurile înainte. Ce se întâmplă de fapt cu ora de vară în România

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Alegeri majore în Parlament și formarea noului Guvern la București
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios