Ora de vară 2021. Propunerea pentru a se renunța la schimbarea orei a fost făcută de Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene. Fiecare membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă.
Ceasurile se vor da cu o oră înaint, anul acesta, în noaptea de 27 spre 28 martie. Asfel, suminică, 28 martie 2021, va fi cea mai scurtă zi din an. Aceastaa avea 23 de ore în loc de 24. Ceasul se dă înainte cu o oră și, astfel ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Primul care a sugerat ideea de schimbare a orei a fost Benjamin Franklin, în anul 1784, odată cu publicarea unui eseu satiric numit „An Economical Project”. În eseu, acesta a înaintat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp in timpul verii. După circa un secol, mai exact în anul 1895, ideea de a schimba ora a fost propusă și de entomologul neo-zeelandez George Vernon Hudson. Acesta sugerase întro lucrare ca ceasurile să fie date cu două ore înainte în octombrie şi cu două înapoi în martie.
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a dat detalii despre schimbarea orei de vară, în acest context.
Pentru România, situația ar fi incertă pentru că țara noastră nu ar fi informat Uniunea Europeană.
”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum, în ultima duminică din martie, iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie.
Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe.
Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc.”, a declarat Tudor Ciuhodaru, pentru dcnews.ro.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.
Citeşte şi: Ora de vară 2021. Când trec românii la ora de vară? Se mai face sau nu schimbarea în viitor