Ora de vară 2022. Când trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte și cum ne poate afecta această schimbare

Mai avem câteva săptămâni și va trebui să dăm ceasurile înainte cu o oră. Schimbarea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică a lunii martie.
Filip Stan
01 mart. 2022, 23:38
Ora de vară 2022. Când trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte și cum ne poate afecta această schimbare

Ora de vară 2022. Așadar, anul acesta dăm ceasul înainte în noaptea de 26 spre 27 martie. Ora 03.00 va deveni ora 04.00. Totodată, aceasta este și cea mai scurtă zi din an, dat fiind că ziua de 27 martie va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Ora de vară 2022. Schimbarea orei, de cele mai multe ori, are efect asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Această schimbare poate perturba ceasul biologic, pot surveni și dereglări hormonale (melatonina).  Specialiștii în domeniu consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

În România, ora se schimbă de două ori pe an. Țara noastră este una dintre puținele țări din lume care are două fusuri orare ce se schimbă în funcție de perioada anului și de anotimp.

Ora de vară 2022. Cum ne-ar putea afecta schimbarea orei

  • Pot să apară probleme emoționale – instabilitatea emoțională apare cu ușurință pe fondul oboselii. Dacă schimbarea orei îți afectează somnul, ești expus acestei probleme. Asta pentru că privarea de somn are un impact direct asupra amigdalei – centrul emoțiilor din creier. Așadar, atunci când ești nedormit, ai tendința de a fi mai instabil emoțional, mai nervos și mai nemulțumit.
  • Pot apărea probleme de concentrare – tot din cauza lipsei de somn, poți resimți și probleme de concentrare ori tulburări de memorie în primele zile după modificarea orei, până când organismul reușește să se adapteze.
  • Există un risc cardiac crescut – statisticile arată că există o creștere a cazurilor de infarct miocardic și accident vascular cerebral imediat după ce se trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn cresc cu 25% riscul de a face un atac de cord, potrivit unui nou studiu american publicat în 2014 Potrivit Academiei Americane de Neurologie, rata unui AVC ischemic este cu 8% mai mare în primele două zile după trecerea la ora de vară.
  • Și sănătatea mintală poate fi afectată. Un studiu efectuat în 2014 în Germania, publicat în revista Economics Letters, indică o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Conform studiului, cercetătorii au descoperit că satisfacția vieții se deteriorează după trecerea la ora de vară. Efectul este și mai intens la persoanele care sunt angajate cu normă întreagă.
  • Schimbarea orei poate duce la creșterea leziunilor la locul de muncă. Potrivit unui studiu din 2009, publicat în Journal of Applied Psychology ilustrează o creștere a incidenței și gravității accidentelor de muncă imediat după trecerea la ora de vară 2.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932. Inițial, schimbarea se făcea anual, în fiecare primă duminică a lunii aprilie la ora 00:00 și în fiecare primă duminică a lunii octombrie la ora 01:00. Aceste modificări au fost în vigoare până în anul 1939. Între 1941 și 1979 România a renunțat la ora de vară până în momentul semnării Convenției Fusurilor Orare.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!