Ora de vară 2024. Când va renunţa România la schimbarea orei şi de ce nu a făcut-o până acum

În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, vom intra în ora de vară, marcând începutul unei perioade în care vom dormi mai puțin cu o oră. Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de schimbarea orei, este adoptat de mai multe țări și teritorii, cu scopul de a profita la maxim de lumina naturală și de a economisi energie electrică.
Filip Stan
16 mart. 2024, 08:42
Ora de vară 2024. Când va renunţa România la schimbarea orei şi de ce nu a făcut-o până acum
Ora de vară 2024. Când va renunţa România la schimbarea orei şi de ce nu a făcut-o până acum

Ora de vară 2024. Ora de vară reprezintă un mecanism prin care ora oficială este dată înainte cu o oră în comparație cu ora standard, numită și ora de iarnă. Acest proces are loc în fiecare an, în ultima duminică din martie și ultima duminică din octombrie.

De ce România nu a renunțat încă la schimbarea orei? În ciuda discuțiilor din ultimii ani, țara noastră își menține politica de schimbare a orei pentru a se conforma directivelelor Uniunii Europene și pentru a evita disonanța cu celelalte state membre.

Decizia de a păstra ora de vară este influențată și de impactul socio-economic. Industrii precum transportul aerian, feroviar și rutier, precum și afacerile cu legături comerciale importante cu alte țări europene, ar fi afectate negativ de o schimbare unilaterală.

Există și studii care sugerează că ora de vară poate avea beneficii asupra economiei, prin încurajarea consumului și reducerea consumului de energie în anumite perioade ale zilei.

În România, dezbaterile privind avantajele și dezavantajele schimbării orei continuă să fie un subiect de interes, atât în rândul populației, cât și la nivel guvernamental. Factori precum impactul biologic asupra populației, tradițiile locale și cercetările științifice recente sunt luate în considerare în procesul de decizie.

Citeşte şi: Ora de vară în 2024. Parlamentul European susţine renunţarea la ora de vară. Ce se întâmplă în România

Originea conceptului de ora de vară datează din 1784, când Benjamin Franklin a emis ideea de a ajusta timpul pentru economisirea energiei. Această idee a fost preluată ulterior de William Willett, un constructor britanic, care a propus o regulă similară în 1907. Deși inițial întâmpinată cu rezistență, ideea s-a răspândit și a devenit o practică comună în multe țări din întreaga lume.

Impactul trecerii de la ora de iarnă la cea de vară

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară reprezintă un moment semnificativ pentru milioane de oameni din întreaga lume și are un impact semnificativ asupra rutinei zilnice. În România, această schimbare are loc între 30 și 31 martie, când ceasurile sunt date cu o oră înainte la ora 3:00, devenind astfel ora 4:00. Această modificare aduce cu sine o zi cu o oră mai scurtă, iar 31 martie devine cea mai scurtă zi a anului, cu doar 23 de ore.

Echinocțiul de Primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, este momentul în care se produce trecerea la ora de vară. Acest eveniment are loc pe 21 martie și coincide cu ziua în care ziua și noaptea au o durată egală. Soarele trece prin punctul vernal în acest moment, punct în care ecliptica intersectează ecuatorul ceresc.

Este important de remarcat că acest fenomen nu afectează doar România, ci are un impact global. Schimbarea orei poate afecta ritmul circadian al organismului uman, conducând la tulburări de somn și afectând starea generală de bine. De asemenea, poate fi resimțită o modificare a eficienței și productivității în primele zile după trecerea la ora de vară.

În concluzie, trecerea de la ora de iarnă la cea de vară marchează începutul unei perioade în care zilele devin mai lungi și temperaturile mai blânde, dar aduce și ajustări în rutina noastră zilnică și poate influența sănătatea și starea noastră de bine.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Andra Voloș, prima reacție după ce Robert Lele a anunțat despărțirea, dar apoi a șters postarea. Mesajul emoționant al soției cântărețului / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în cafea ca să iasă foarte cremoasă. Va avea o textură și un gust cu adevărat deosebite
Capital.ro
Se schimbă permisul auto. Ordin direct UE. Anunț pentru șoferii pensionari de peste 70 de ani
Playtech.ro
Bani în plus de la stat pentru români. Se plătesc sute de lei lunar, ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de VMI
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Medicii i-au reatașat capul unei femei „decapitate” după o căzătură cumplită. „Neurochirurgul meu a trebuit să-mi țină craniul în loc cu mâinile”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Imagini emoționante cu Armin Nicoară și bebelușul său. Cum a fost surprins cu fiul său, Amir Efrem / VIDEO
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vânt puternic. Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea în toată țara
Evz.ro
Prognoza meteo, 13 aprilie. Vremea se încălzește în toată țara
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Angela Similea a pierdut una dintre cele mai dragi persoane! Mesajul sfâșietor postat de artistă: „Mă rog ca sufletul ei să-și deschidă aripile”
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Teste regulate pentru permisul de conducere. Reguli noi pentru șoferii pensionari. Decizia UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
Tradiții și superstiții de Florii. Este dezlegare la pește
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii