România trece la ora de vară: ora 3.00 devine ora 4.00. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puţin, ziua va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.
Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie.
În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară, a Europei Orientale, la care trecem în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.
În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.
Schimbarea orei de vara are consecinte asupra psihicului si a sanatatii oamenilor
Ora de vară a fost introdusa pentru ca oamenii sa se bucure cat mai mult de lumina naturala de la soare, mai ales ca dupa echinoctiul de primavara ziua va fi mai lunga. S-a ales ca ora 3 sa devina ora 4 deoarece se considera ca la aceasta ora majoritatea populatiei doarme si nu va fi perturbat niciun program.
Cum te afecteaza trecerea la ora de vară
Organismul va resimti aceasta schimbare intrucat somnul se reduce automat cu o ora. Pentru a se obisnui, celulele organismului vor avea nevoie de cateva saptamanai pentru a se reface.
Pentru a face fata cu brio schimbarii inca din primele ore, este recomandat consumul a cat mai multor fructe si legume. Corpul trebuie revitaminizat dupa ora pierduta de somn, pentru a-i creste rezistenta in timpul zilei.
Cand se renunta la ora de vară?
Ora de iarna este considerata ora standard Romaniei. Introducerea orei de vara a avut ca scop cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui si a fost extrem de avantajoasa pentru cei care lucrau pe vremuri in agricultura. Comisia Europeana a propus, insa, renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odata pentru totdeauna, daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna.
Citește și: Se schimbă ora de vară. Cum afectează mersul trenurilor trecerea la Ora de vară 2024
Ar fi urmat ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana. Astfel, statele care decideau sa mentina permanent ora de vara ar fi urmat sa faca ultima modificare in acest sens in ultima duminica din martie 2021, iar cele care preferau sa ramana la ora de iarna (ora standard) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021. Numai ca pandemia si conflictul din Ucraina a dat peste cap planurile tuturor. Situatia a ramas incerta si azi.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.