Ora de vară 2024, iar dormim mai puţin. Când se potrivesc din nou ceasurile. Parlamentul European a recomandat României să nu mai schimbe ora

Anul acesta, românii trec la ora de vară pe 31 martie 2024, respectiv în ultima zi de duminică a lunii martie. În duminica respectiv, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce, în termeni populari, se poate traduce prin faptul că "dormim mai puţin".
Filip Stan
09 feb. 2024, 19:24
Ora de vară 2024, iar dormim mai puţin. Când se potrivesc din nou ceasurile. Parlamentul European a recomandat României să nu mai schimbe ora

Ora de vară 2024. Schimbarea orei de două ori pe an are efecte asupra organismului uman. Acesta este motivul pentru care, în februarie 2018, membrii Parlamentului European au ridicat problema renunțării la schimbarea orei și au solicitat Comisiei Europene să evalueze utilitatea menținerii acestui sistem. Trei ani mai târziu, Parlamentul European a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă guvernele au amânat până acum să ia o decizie în acest sens.

Principalele efecte care apar la schimbarea orei sunt probleme de somn, accentuarea stresului și disconfortului fizic. Studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.

Totodată, oboseala care apare în perioada de adaptare la noua oră poate duce la probleme de concentrare. S-a constatat că acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

Când este Paștele în 2024. Când sărbătoresc catolicii și ortodocșii Paștele în 2024. Află care e data când trebuie să înroșești ouăle

Ora de vară 2024. Se potrivesc ceasurile pe 31 martie 2024

Anul acesta, românii trec la ora de vară pe 31 martie 2024, respectiv în ultima zi de duminică a lunii martie. În duminica respectiv, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce, în termeni populari, se poate traduce prin faptul că „dormim mai puţin”.

Ar urma să ne bucurăm de beneficiile orei de vară pe o perioadă de aproape şapte luni. Pe 27 octombrie 2024 ar urma să revenim la ora de iarnă, în duminica respectivă urmând ca ora 04.00 să redevină ora 03.00.

Încă de la începuturi, impunerea orei de vară a avut conotaţii economice. Se trece la ora de vară pentru a profita mai mult de lumina dată de razele soarelui şi a reduce consumul de curent electric. Există studii care arată că trecerea la ora de vară înseamnă o reducere a consumului de curent electric cu cel puţin 3,5%.

De asemenea, există informaţii care arată că, pe perioada în care „trăim pe ora de vară”, numărul accidentelor de circulaţie este în scădere faţă de perioada în care „trăim pe ora de iarnă”. Ştiut fiind faptul că este foarte mare numărul şoferilor care preferă să conducă o maşină pe timpul zilei, lumina oferită de razele soarelui fiind un avantaj în acest sens.

România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vară.

Ora de vară 2024. Cum să diminuezi impactul schimbării orei asupra organismului

Pentru a face adaptarea la noua oră mai uşoară, medicii specialiștii recomandă următoarele:

  • Evitarea consumului de alcool, de cafea și a meselor copioase înainte de culcare
  • Stabilirea unui program de somn care să includă şapte ore de somn. Este extrem de important să te culci şi sp te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi
  • În sâmbăta dinaintea schimbării orei, setează ceasul cu 15-20 de minute înainte de ora la care te trezeai de obicei.
  • Petrece mai mult timp în aer liber. Expunerea la lumină naturală poate scădea senzația de oboseală care se acumulează în timpul zilei.

Citeste si Iată cât de tare ne afectează, de fapt, apetitul ora de vară! Specialiștii trag semnalul de alarmă!

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României.

Specialiştii susţin că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?