Ora de vară 2024. Schimbarea orei de două ori pe an are efecte asupra organismului uman. Acesta este motivul pentru care, în februarie 2018, membrii Parlamentului European au ridicat problema renunțării la schimbarea orei și au solicitat Comisiei Europene să evalueze utilitatea menținerii acestui sistem. Trei ani mai târziu, Parlamentul European a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă guvernele au amânat până acum să ia o decizie în acest sens.
Principalele efecte care apar la schimbarea orei sunt probleme de somn, accentuarea stresului și disconfortului fizic. Studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.
Totodată, oboseala care apare în perioada de adaptare la noua oră poate duce la probleme de concentrare. S-a constatat că acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.
Anul acesta, românii trec la ora de vară pe 31 martie 2024, respectiv în ultima zi de duminică a lunii martie. În duminica respectiv, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce, în termeni populari, se poate traduce prin faptul că „dormim mai puţin”.
Ar urma să ne bucurăm de beneficiile orei de vară pe o perioadă de aproape şapte luni. Pe 27 octombrie 2024 ar urma să revenim la ora de iarnă, în duminica respectivă urmând ca ora 04.00 să redevină ora 03.00.
Încă de la începuturi, impunerea orei de vară a avut conotaţii economice. Se trece la ora de vară pentru a profita mai mult de lumina dată de razele soarelui şi a reduce consumul de curent electric. Există studii care arată că trecerea la ora de vară înseamnă o reducere a consumului de curent electric cu cel puţin 3,5%.
De asemenea, există informaţii care arată că, pe perioada în care „trăim pe ora de vară”, numărul accidentelor de circulaţie este în scădere faţă de perioada în care „trăim pe ora de iarnă”. Ştiut fiind faptul că este foarte mare numărul şoferilor care preferă să conducă o maşină pe timpul zilei, lumina oferită de razele soarelui fiind un avantaj în acest sens.
România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.
În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vară.
Ora de vară 2024. Cum să diminuezi impactul schimbării orei asupra organismului
Pentru a face adaptarea la noua oră mai uşoară, medicii specialiștii recomandă următoarele:
Citeste si Iată cât de tare ne afectează, de fapt, apetitul ora de vară! Specialiștii trag semnalul de alarmă!
În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României.
Specialiştii susţin că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.