Ora de vară 2024, iar dormim mai puţin. Când se potrivesc din nou ceasurile. Parlamentul European a recomandat României să nu mai schimbe ora

Anul acesta, românii trec la ora de vară pe 31 martie 2024, respectiv în ultima zi de duminică a lunii martie. În duminica respectiv, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce, în termeni populari, se poate traduce prin faptul că "dormim mai puţin".
Filip Stan
09 feb. 2024, 19:24
Ora de vară 2024, iar dormim mai puţin. Când se potrivesc din nou ceasurile. Parlamentul European a recomandat României să nu mai schimbe ora

Ora de vară 2024. Schimbarea orei de două ori pe an are efecte asupra organismului uman. Acesta este motivul pentru care, în februarie 2018, membrii Parlamentului European au ridicat problema renunțării la schimbarea orei și au solicitat Comisiei Europene să evalueze utilitatea menținerii acestui sistem. Trei ani mai târziu, Parlamentul European a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă guvernele au amânat până acum să ia o decizie în acest sens.

Principalele efecte care apar la schimbarea orei sunt probleme de somn, accentuarea stresului și disconfortului fizic. Studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.

Totodată, oboseala care apare în perioada de adaptare la noua oră poate duce la probleme de concentrare. S-a constatat că acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

Când este Paștele în 2024. Când sărbătoresc catolicii și ortodocșii Paștele în 2024. Află care e data când trebuie să înroșești ouăle

Ora de vară 2024. Se potrivesc ceasurile pe 31 martie 2024

Anul acesta, românii trec la ora de vară pe 31 martie 2024, respectiv în ultima zi de duminică a lunii martie. În duminica respectiv, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce, în termeni populari, se poate traduce prin faptul că „dormim mai puţin”.

Ar urma să ne bucurăm de beneficiile orei de vară pe o perioadă de aproape şapte luni. Pe 27 octombrie 2024 ar urma să revenim la ora de iarnă, în duminica respectivă urmând ca ora 04.00 să redevină ora 03.00.

Încă de la începuturi, impunerea orei de vară a avut conotaţii economice. Se trece la ora de vară pentru a profita mai mult de lumina dată de razele soarelui şi a reduce consumul de curent electric. Există studii care arată că trecerea la ora de vară înseamnă o reducere a consumului de curent electric cu cel puţin 3,5%.

De asemenea, există informaţii care arată că, pe perioada în care „trăim pe ora de vară”, numărul accidentelor de circulaţie este în scădere faţă de perioada în care „trăim pe ora de iarnă”. Ştiut fiind faptul că este foarte mare numărul şoferilor care preferă să conducă o maşină pe timpul zilei, lumina oferită de razele soarelui fiind un avantaj în acest sens.

România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vară.

Ora de vară 2024. Cum să diminuezi impactul schimbării orei asupra organismului

Pentru a face adaptarea la noua oră mai uşoară, medicii specialiștii recomandă următoarele:

  • Evitarea consumului de alcool, de cafea și a meselor copioase înainte de culcare
  • Stabilirea unui program de somn care să includă şapte ore de somn. Este extrem de important să te culci şi sp te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi
  • În sâmbăta dinaintea schimbării orei, setează ceasul cu 15-20 de minute înainte de ora la care te trezeai de obicei.
  • Petrece mai mult timp în aer liber. Expunerea la lumină naturală poate scădea senzația de oboseală care se acumulează în timpul zilei.

Citeste si Iată cât de tare ne afectează, de fapt, apetitul ora de vară! Specialiștii trag semnalul de alarmă!

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României.

Specialiştii susţin că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Mohamed Amra, infractor extrem de periculos, capturat la București și predat Franței
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!