Ora de vară 2025 – când dăm ceasurile înainte. Detaliile care te ajută să nu fii luat prin surprindere

Schimbarea orei se face de două ori pe an: în prima lună de primăvară, când trecem la ora de vară, și în penultima lună de toamnă, atunci când se revine la ora de iarnă.
Filip Stan
28 mart. 2025, 11:30
Ora de vară 2025 - când dăm ceasurile înainte. Detaliile care te ajută să nu fii luat prin surprindere
Ora de vară 2025

Ora de vară 2025. Când vorbim despre ora de vară, ne referim la practica de a ajusta ceasurile cu o oră înainte în timpul lunilor de primăvară și de vară, măsură care a fost adoptată de-a lungul timpului de numeroase țări, inclusiv de România, potrivit Wikipedia. Schimbarea orei se face de două ori pe an: în prima lună de primăvară, când trecem la ora de vară, și în penultima lună de toamnă, atunci când se revine la ora de iarnă.

Deși această practică nu este direct legată de solstițiul de vară, care are loc în jurul datei de 21 iunie, atunci când este cea mai lungă zi an, ambele schimbări de oră au în comun scopul de a maximiza utilizarea luminii diurne. După echinocțiul de primăvară, zilele devin tot mai lungi, iar nopțile mai scurte, marcând începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei astronomice în emisfera sudică.

Introducerea orei de vară a avut inițial scopul de a beneficia mai mult de lumina naturală a zilei și, implicit, de a economisi energie, prin reducerea necesității de iluminat artificial pe parcursul serilor de vară. De asemenea, la momentul când a fost introdusă această practică, se considera că ea ar putea îmbunătăți productivitatea și starea de bine a populației, oferind mai mult timp pentru activități recreative în aer liber.

Cine a inventat ora de vară

Ideea a fost propusă inițial spre sfârșitul de secol al XVIII-lea. În 1784, reputatul filozof, inventator și om politic Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, sugera că mutarea ceasurilor ar economisi resurse prin reducerea consumului lămpilor cu ulei și, ulterior, de electricitate.

A doua personalitate care a venit cu această idee a fost omul de știință neozeelandez George Bernard Hudson, la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1895, acesta a prezentat o lucrare Societății Filosofice Wellington prin care propunea ca să se dea ceasurile înainte cu două ore în octombrie și cu două ore înapoi în martie.

Zece ani mai târziu, constructorul englez William Willett a venit cu o altă propunere, și anume ca ceasurile să fie ajustate înainte cu 20 de minute în fiecare dintre cele patru duminici din aprilie și să fie date înapoi cu același număr de minute în fiecare dintre cele patru duminici din septembrie.

Când a fost introdusă ora de vară

În mod oficial, ora de vară a fost adoptată pentru prima dată în aprilie 1916, în timpul Primului Război Mondial, de către Germania și Austro-Ungaria, ca măsură pentru economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război, aflăm de pe site-ul TimeandDate.com. În anul următor, această practică a fost preluată și de marile puteri ale Antantei, și anume Imperiul Britanic, Franța și Rusia Țaristă.

Deși ora de vară modernă este folosită doar de ceva mai mult de 100 de ani, unii istorici susțin că civilizațiile antice s-au angajat în practici comparabile cu mii de ani în urmă. De exemplu, ceasurile romane cu apă foloseau scări diferite pentru diferite luni ale anului pentru a ajusta programul zilnic la ora solară.

În condițiile în care marile puteri ale Antantei adoptaseră ora de vară, România a fost nevoită, la rândul ei, să introducă acest sistem în 1917. După încheierea războiului s-a renunțat la folosirea orei de vară, însă aceasta a fost reintrodusă în 1932 din aceleași rațiuni economice.

Timp de șapte ani, până în 1939, ora de vară a fost aplicată an de an, începând din prima duminică a lunii aprilie (exceptând anul 1932, când a debutat pe 22 mai), de la ora 0.00, și până în prima duminică din octombrie, la ora 1.00. Țara noastră a menținut ora de vară în perioada 1 aprilie 1940 – 2 noiembrie 1942, fără să revină la ora standard. Începând cu 1943, această practică a fost suspendată.

După o perioadă de întrerupere, sistemul a fost reintrodus în 1979 și de atunci este folosit în mod constant până în zilele noastre, mai notează Wikipedia. La nivelul Uniunii Europene, schimbarea orei a fost standardizată în 1996, atunci când s-a stabilit că toate țările membre vor trece la ora de vară în ultima duminică din martie și vor reveni la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Când va avea loc solstițiul de vară în acest an

În fiecare an există două solstiții: unul în iunie și altul în decembrie. În jurul datei de 20 sau 21 iunie, are loc solstițiul de vară, fenomen care marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii în emisfera sudică, relatează Space.com. Solstițiul de iunie marchează cea mai lungă zi la nord de Ecuator și cea mai scurtă zi în sud. În această perioadă, Soarele atinge unghiul maxim deasupra orizontului la trecerea meridianului, iar ziua este cea mai lungă din an.

În același timp, în emisfera sudică, are loc solstițiul de iarnă, care semnalează începutul iernii astronomice, atunci când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și durata zilei sunt minime. În timpul solstițiului de vară din emisfera nordică, traiectoria aparentă a Soarelui văzută de la Ecuator este cea mai nordică, iar în timpul solstițiului de vară din emisfera sudică, traiectoria Soarelui atinge extrema sudică. În 2025, solstițiul de vară va avea loc în ziua de sâmbătă, 21 iunie, la ora 4.42 ora României.

Când trecem la ora de vară în 2025

În acest an, România va trece oficial la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. Ceasurile vor fi setate înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Această ajustare se realizează întotdeauna în weekend pentru a minimiza efectele asupra programului de lucru și a somnului.

Prin această schimbare pierdem o oră de somn, dar ne putem bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, ceea ce poate să contribuie la o stare de spirit mai bună și la creșterea productivității. Deși scopul principal al orei de vară este economisirea energiei și creșterea timpului petrecut în lumină naturală, schimbarea orei poate avea și efecte negative.

Românii vor reveni la ora standard, cunoscută și sub denumirea de oră de iarnă, în ultima duminică din luna octombrie, mai exact în noaptea de 25 spre 26 octombrie, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Cum vor circula trenurile

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare şi circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor, informează CFR Călători.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora de iarnă până în noaptea de 29/30 martie. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trecerea la ora de vară 2025: Cum îți va distorsiona somnul și cum să te adaptezi fără stres

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Cum ne afectează schimbarea orei

Adaptarea la ora de vară poate să provoace anumite tulburări de somn, o stare acută de oboseală și de iritabilitate, mai ales în primele zile după schimbare, precum și scăderea nivelului de concentrare, ceea ce ne poate afecta performanța la locul de muncă, dar și starea generală de sănătate. De asemenea, studii recente arată că schimbarea orei poate să crească riscul de probleme cardiace și accidente rutiere în perioada imediat următoare.

Oamenii sunt cei mai vulnerabili la pierderea somnului ca urmare a schimbării orei. Un studiu a constatat că, în medie, o persoană doarme cu 40 de minute mai puțin în ziua de luni după trecerea la ora de vară, potrivit SleepFoundation.org. Pentru a nu resimți din plin trecerea la ora de vară este recomandat să ne ajustăm treptat programul de somn cu câteva zile înainte, să petrecem mai mult timp în aer liber și să evităm consumul de cofeină în exces.

Citește și: Ora de vară 2025. Nu am scăpat nici în acest an de schimbarea orei, dormim mai puţin în weekend

Trecerea la ora de vară este implementată în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, deși în ultimii ani s-au purtat numeroase discuții despre posibilitatea renunțării la această măsură. Un sondaj realizat de Comisia Europeană în 2018 a arătat că majoritatea cetățenilor UE sunt în favoarea renunțării la această practică.

Până când se va lua o decizie finală cu privire la eliminarea acestei practici la nivel european, deci și în România, adaptarea treptată la noul program este cea mai bună soluție pentru a reduce impactul negativ al schimbării orei.

Când se trece la ora de vară în următorii cinci ani

  • 2026 – Duminică, 29 martie
  • 2027 – Duminică, 28 martie
  • 2028 – Duminică, 26 martie
  • 2029 – Duminică, 25 martie
  • 2030 – Duminică, 31 martie

DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea succes nesperat până pe 30 aprilie. Fecioarele vor beneficia de oportunități care le vor transforma viața în mod spectaculos
Capital.ro
Am pierdut cel mai iubit actor. A fost emblematic. Doliu în televiziune după moartea sa
Playtech.ro
Cum se calculează vechimea în muncă dacă ai mai multe contracte de muncă în același timp
DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Adevarul
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Chiftelele, preparatul clasic, cu adevărat savuros. Trucurile specialiștilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
„Alexandra”, primul film bazat pe cazul Caracal. Când poate fi vizionat în cinematografele din România
Cancan.ro
Mâncare de câini vândută oamenilor. Piedone a făcut o descoperire șocantă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă buletinele. E ordin direct de la UE. Renunțăm la cărțile de identitate clasice
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din Bacău și avea un copil, rămas orfan de tată
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Se pot pierde bani din pensie! Statul poate decide să taxeze pensionarii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates face previziunea care i-a îngrozit pe mulţi. Ce se poate întâmpla în următorii zece ani?