Ora de vară 2025. Nu am scăpat nici în acest an de schimbarea orei, dormim mai puţin în weekend

Trecerea la ora de vară 2025 face ca ziua respectivă să fie cea mai scurtă din an. Acest proces are loc anual pentru a putea profita de o perioadă mai lungă de lumină naturală.
Mircea Filipescu
01 feb. 2025, 01:16
Ora de vară 2025. Nu am scăpat nici în acest an de schimbarea orei, dormim mai puţin în weekend

Ora de vară 2025. În România, ora se schimbă de două ori pe an pentru a beneficia mai mult de lumina solară. Anul acesta, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie 2025. Adică, în noaptea dintre 29 și 30 martie, la ora 03:00 se va face trecerea la ora 04:00. Astfel, când adoptăm ora de vară, vom dormi cu o oră mai puțin. Ziua de 30 martie 2025 va avea doar 23 de ore.

Obiectivul acestei modificări este de a valorifica la maximum lumina solară, însă unii specialiști afirmă că schimbarea orei poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății pe termen lung.

Cele mai multe țări europene adoptă schimbarea la ora de vară, cu excepția a următoarelor patru state cum ar fi: Islanda, Belarus, Turcia și Rusia.

Prognoza meteo. Vortexul polar se întoarce, noul ciclon vine cu zăpadă şi ger. Vreme de schi la munte, strat nou de omăt pe pârtii

În mai puțin de două luni, România se pregătește să treacă la ora de vară. Mai precis, ora se va schimba în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 martie 2025.

În acea duminică, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce înseamnă „dormim mai puțin”. Impunerea orei de vară a avut implicații economice din momentul în care s-a propus această soluție la nivel global. Se trece la ora de vară pentru a beneficia mai mult de lumina soarelui și pentru a reduce consumul de energie electrică. Studiile arată că trecerea la ora de vară reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 3,5%.

În plus, există dovezi care indică faptul că numărul accidentelor de circulație este mai mic atunci când „trăim pe ora de vară” decât atunci când „trăim pe ora de iarnă”. Datorită faptului că mulți șoferi preferă să conducă o maşină în timpul zilei, lumina oferită de razele soarelui oferă un avantaj.

În 1917, trecerea la ora de iarnă a fost necesară în timpul Primului Război Mondial. România a eliminat ora de iarnă și vară după Primul Război Mondial. În 1932, trecerea la ora de iarnă a revenit și a fost menținută până în 1943 din motive economice.

Ora de vară 2025. Când dăm ceasurile înainte cu o oră şi când revenim la ora de iarnă

Românii au renunțat din nou la ora de iarnă când Al Doilea Război Mondial s-a încheiat. Trecerea la ora de iarnă a revenit în 1979, în timpul guvernării comuniste. De la 1979 până în 1983, a fost reintrodusă ora de iarnă. În acest interval, ora de vară se introducea în prima duminică din aprilie la ora 00.00 și se încheia în ultima duminică din septembrie la ora 01.00. Regulile pentru trecerea la ora de iarnă au rămas aceleași din 1997 până în prezent.

Ce spune wikipedia despre ora de vară 2025

Schimbarea orelor poate provoca dureri de cap și chiar accidente. Riscul de accidente crește pentru că unii șoferi se adaptează mai greu la schimbarea de lumină. Trecerea la ora de iarnă a dus la un creștere semnificativă a accidentelor, conform statisticilor.

Medicii afirmă că schimbarea orelor ne face mai somnoroși și apatici. O persoană tipică are nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca organismul să se obișnuiască cu fusul orar nou.

Unii oameni au dureri de cap. Când se schimbă ora, unii oameni pot experimenta dureri de cap și chiar slăbiciune. Bătrânii și copiii sunt cei mai afectați de trecerea la ora de iarnă.

Când revenim la ora de iarnă în 2025

Revenirea la ora de iarnă va avea loc pe 26 octombrie 2025, duminică, când ora 04:00 va fi retrogradată la ora 03:00. Astfel, lumina solară va fi prezentă pe cer pentru un număr mai mic de ore, ceea ce va face ca nopțile să fie mai lungi.
Atunci când trecem la ora de iarnă, beneficiem de o oră suplimentară de somn. Astfel, ziua de 26 octombrie 2025 va avea 25 de ore. În general ora de vară se face în ultimul weekend al lunii martie, iar ora de iarnă se adoptă în ultimul weekend al lunii octombrie.

Mai mult, cu privire la schimbarea orei, Ucraina are în plan să păstreze permanent ora de iarnă, cunoscută și sub denumirea de ora standard. Astfel, schimbarea la ora de vară, programată pentru 30 martie 2025,  ar putea fi anulată.

Când se schimbă ora de vară în următorii cinci ani
2026 – Duminică 29 Martie +1 oră (ora de vară) – Duminică 25 Octombrie -1 ora (oră de iarnă)
2027 – Duminică 28 Martie +1 oră (ora de vară) – Duminică 31 Octombrie -1 ora (oră de iarnă)
2028 – Duminică 26 Martie +1 oră (ora de vară) – Duminică 29 Octombrie -1 ora (oră de iarnă)
2029 – Duminică 25 Martie +1 oră (ora de vară) – Duminică 28 Octombrie -1 oră (oră de iarnă)
2030 – Duminică 31 Martie +1 oră (ora de vară) și Duminică 27 Octombrie -1 oră (ora de iarnă)

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București