Ora de vară 2025. În fiecare an, schimbarea orei are loc în ultimul weekend din luna martie. În 2025, schimbarea orei va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 30 martie. La ora 03:00 dimineața, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ajungând astfel la ora 04:00. Acest lucru înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin, dar ne vom bucura de serile mai luminoase.
Ideea orei de vară a fost inițiată în anul 1784 de către omul de știință Benjamin Franklin. În proiectul său denumit ”An economical Project” sunt speculate câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. În Germania a fost introdusă prima dată schimbarea orei – în anul 1916, urmată de Marea Britanie, Belgia, Franța, Italia, Danemarca, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Turcia, Portugalia și Tasmania. În prezent, există 70 de țări care au introdus trecerea de la ora de vară la iarnă și invers.
În România, ora de vară a fost introdusă prima dată în anul 1932 și a durat până în 1940. Trecerea la ora de vară se făcea în prima duminică din luna aprilie până în prima duminică din luna octombrie. Schimbarea orei de vară a fost reintrodusă în anul 1979, atunci când România a aderat la Convenția fusurilor orare. NU RATA: De ce ne doare capul când stăm la soare. Vlad Ciurea: „Lumea ori nu știe, ori se preface”
În anul 2018, un proiect inițiat în Parlamentul European propunea eliminarea schimbării orei și trecerea la ora standard, însă, de-a lungul anilor, doar o parte dintre țări au fost de acord cu această schimbare. Iată care sunt țările din Europa care au ales să nu facă trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers:
Conceptul de schimbare a orei a fost propus pentru prima oară în anul 1784, de Benjamin Franklin, ca metodă economisire a luminii și a resurselor. Ideea a fost pusă în practică abia în timpul Primului Război Mondial, când mai multe țări europene au adoptat schimbarea orei pentru a reduce consumul de energie.
După terminarea războiului, această metodă a fost abandonată, apoi a fost adoptată din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când rezervele de combustibil erau reduse. Unele locuri au păstrat-o după război, altele nu, până când, în cele din urmă, guvernul federal al SUA a impus ca toate statele să implementeze ora de vară în 1966.
Povestea este similară în Europa. În Marea Britanie și Germania, ora de vară a fost introdusă pentru a economisi cărbunele în timpul Primului Război Mondial. A fost abolită la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii 1980, când nevoia de a economisi a reapărut, ca urmare a crizei mondiale a petrolului, relatează euronews.com.
În România, ora de vară a fost instituită permanent începând cu anul 1979. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. În prezent, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.
După ora de vară, vom reveni la ora standard (ora de iarnă) în ultima duminică din octombrie, mai exact pe 26 octombrie 2025, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.
Medicii sunt de părere că schimbarea orei vine cu o serie de influențe negative asupra organismului. Printre cele mai frecvente se numără lipsa somnului și depresia.
Oana Mărcuș – psiholog, Pagina de Psihologie, pentru Euronews: „Unele persoane trăiesc insomnie sau au probleme cu somnul, imediat după ce apare această modificare a orei și apar și unele simptome ale tulburărilor emoționale, cum ar fi anxietate sau depresie. Pe de altă parte, apare și riscul acesta de a dezvolta probleme cu inima, risc de infarct 3 zile după această schimbare. Aici este un studiu care s-a făcut în Suedia și totodată creșterea numărului de accidente de mașină, în prima luni de după această modificare, tocmai datorită faptului că oamenii dorm mai puțin.”
Specialiștii spun că adaptarea organismului la ora de vară poate dura chiar și o săptămână.
Oana Mărcuș – psiholog, Pagina de Psihologie: „Cea mai cea mai recomandată abordare este să începem înainte de această modificare de oră să ne trezim cu 15 – 20 de minute mai repede și atunci cu 3 – 4 zile înainte de ziua în care se produce această modificare, să facem deja această schimbare pentru ca al nostru corp să nu simtă neapărat o modificare foarte bruscă.”
Studiile arată că schimbarea orei de două ori pe an poate avea efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit Harvard Health Publishing. Faptul că ziua devine mai scurtă cu o oră poate afecta ritmurile circadiene, adică ciclurile naturale de 24 de ora ale organismului, care reglează funcții-cheie precum pofta de mâncare, dispoziția și somnul.
Charles Czeisler, medic specialist în cadrul Harvard Medical School’s Division of Sleep Medicine, recomandă câteva metode prin care putem preîntâmpina efectele negative ale schimbării orei:
Trecerea la ora de vară este un eveniment anual care aduce modificări în programul nostru zilnic. În 2025, această schimbare va avea loc în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. La ora 03:00, ceasurile vor fi date înainte, devenind ora 04:00. Aceasta înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin, dar vom beneficia de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei.
Scopul principal al orei de vară este maximizarea utilizării luminii naturale. Acest sistem a fost introdus pentru a reduce consumul de energie electrică necesar iluminatului artificial. De asemenea, expunerea la mai multă lumină naturală contribuie la producerea vitaminei D și poate îmbunătăți starea generală de bine.
Ora de vară este ora legală adoptată de unele ţări sau teritorii pe timpul unei părţi a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii şi până la o dată din timpul toamnei.
Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.
Când se dă ora în martie 2025. Data la care trecem la ora de vară și dormim mai puțin
În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).
Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.
Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.
Care este, de fapt, motivul pentru care ora de vară începe la 3 dimineața și nu la miezul nopții? Explicația este simplă și te va surprinde. În curând, ora se va schimba în mai multe țări din lume.
La fiecare final de martie, în ultimul weekend al lunii, se trece la ora de vară. Acela este momentul în care ora 3 dimineața devine ora 4, întrucât ceasurile sunt date cu o oră înainte față de ora standard.
În această noapte, se pierde o oră de somn, iar diminețile sunt mai întunecate. Serile vor fi, însă, mai lungi. Abia în ultimul weekend din octombrie se revine la ora standard.
Te-ai întrebat vreodată, totuși, de ce ora se schimbă la 3 dimineața și nu la miezul nopții, atunci când începe o nouă zi? Înainte de a oferi o explicație, este important să cunoaștem originea orei de vară, care i-ar putea fi atribuită unui colecționar de insecte care a trăit în secolul al XVIII-lea, George Vernon Hudson.
Acesta își dorea mai multă lumină naturală după terminarea programului de lucru pentru a se putea ocupa de pasiunea sa. Ideea acestuia a devenit populară datorită unui mare avantaj, și anume folosirea în mod mai eficient a luminii solare. În lunile de iarnă, diminețile sunt mai luminoase, iar serile sunt mai lungi vara.
Au fost oferite argumente conform cărora trecerea la ora de vară ar putea să reducă consumul de energie, întrucât oamenii vor utiliza mai puțin iluminat artificial. Economiile de energie sunt, însă, minime sau nu se observă deloc.
Cu toate că pare mai logic ca ora de vară să înceapă la miezul nopții, aceasta începe, de fapt, la 3 dimineața. După ora 02:59, ceasurile vor arăta direct 04:00 și nu 03:00. De ce a fost ales, însă, acest moment?
Motivul se explică prin faptul că este un moment mai puțin perturbator, întrucât cei mai mulți oameni dorm la acea oră. De asemenea, cele mai multe afaceri sunt închise la 3 dimineața.
În cartea“ Spring Forward: The Annual Madness of Daylight Saving Time”, autorul Michael Downing a spus că decizia din SUA, unde ora se schimbă la 2 dimineața, ar avea legătură cu orarul trenurilor Amtrak. În 1918, atunci când ora de vară a fost introdusă pentru prima dată, “ora 2 dimineața, duminica, era momentul în care afecta cel mai puțin tracul feroviar național”, notează descopera.ro.
Ora de vară nu este la fel de comună în țările care sunt mai apropiate de ecuator. În aceste state, diferențele sezoniere de lumină sunt destul de mici. Multe țări utilizează, totuși, un sistem asemănător.
Aproximativ 40% dintre țări își potrivesc ceasurile pentru a se sincroniza cu variațiile sezoniere ale luminii solare, conform Time and Date. Nu toate procedează, însă, în același moment. Ora de vară britanică (British Summer Time) începe, de exemplu, la 1 dimineața, în ultima zi de duminică a lunii martie. În SUA, ora de vară începe în a doua duminică din martie.
În SUA, ora de vară a fost introdusă prin Standard Time Act. A fost abrogată după numai un an, decizia fiind lăsată pe seama autorităților locale. În afară de o perioadă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, schimbarea orei a fost o opțiune la nivel local.
Statul Hawaii, dar și o mare parte din Arizona nu au adoptat ora de vară. Pe tot parcursul anului, cele două state mențin ora standard. Legea Uniform Time Act, care a fost introdusă în 1966, a dus la standardizarea datelor de început și de sfârșit cazul regiunilor care utilizează acest sistem.
Deși trecerea nu reprezintă o schimbare majoră, poate să aibă efecte negative asupra sănătății. Potrivit cercetărilor, s-a înregistrat o creștere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, dar și o creștere a numărului de spitalizări. Au fost observate mai multe accidente rutiere imediat după ce s-a trecut la ora de vară, potrivit IFL Science.
Mai mulți experți în sănătate au susținut renunțarea la ora de vară. Există, însă, anumite metode pentru a reduce impactul acestor schimbări. Ai nevoie de un program de somn regulat, în care să dormi 7 – 9 ore pe noapte.
O soluție utilă ar fi să mergi la culcare cu 15 – 20 de minute înainte de schimbare. În ziua schimbării, este recomandat să practici activități relaxante și să te expui la lumină naturală dimineața.
Seara, e recomandat să eviți lumina artificială puternică. Exercițiile fizice dimineața, evitarea alcoolului și consumul unor cantități mai mici de cofeină se recomandă în perioada schimbării orei.
În ultimii ani, s-au purtat numeroase dezbateri privind eliminarea acestei practici. Deși Parlamentul European a propus renunțarea la schimbarea orei, încă nu s-a ajuns la o decizie finală. Până atunci, România continuă să adopte acest sistem, iar ora de vară va rămâne o realitate cu care trebuie să ne obișnuim.