ORA DE VARĂ 2014: România a trecut la ORA DE VARĂ. Cum se dă ceasul pe a avea ORA EXACTĂ?

ORA DE VARĂ: Romania a trecut la ora oficiala de vara, astfel ca ora 3.00 a devenit ora 4.00. Desi fenomenul este unul global si implementat relativ recent (cateva zeci de ani), foarte multe tari inca nu iau parte la aceasta schimbare de ajustare a ceasurilor. Pe langa avantajele pe care le aduce, ora de vara are si cateva efecte, unele chiar ciudate, asupra sanatatii umane.
Romania TV
12 mart. 2014, 10:55
ORA DE VARĂ 2014: România a trecut la ORA DE VARĂ. Cum se dă ceasul pe a avea ORA EXACTĂ?

ORA DE VARĂ 2014. Pana la ora de vara avem inca ora de iarna care, e bine de stiut, este ora oficiala a tuturor tarilor de pe glob, indiferent daca ele au adoptat conventia de schimbare a orei sau nu. Aceasta conventie a fost adoptata de numeroase state si teritorii de pe intreg mapamondul, prin care ora de vara este stabilita ca fiind o ora inaintea orei oficiale standard. Motivul adoptarii acestei conventii este strict legata de motive economice. In cazul pastrarii orei de iarna, o parte din activitatile populatiei precum si cele industriale s-ar desfasura in conditii de noapte, care ar necesita bineinteles utilizarea unei cantitati de energie electrica. Pentru economisirea acesteia si pentru folosirea cu eficienta a luminii Soarelui, asa incat activitatile umane sa se desfasoare sub lumina naturala, a fost adoptata aceasta conventie la nivel international sub titulatura “ora de vara”.

ORA DE VARĂ 2014: Ce ţară nu schimbă ora pentru a nu-şi stresa cetăţenii. Cum se dă ORA EXACTĂ în România

Asadar, trecerea la ora de vara 2014 s-a făcut in noaptea dintre 29 si 30 martie 2014 (ultima duminica din luna martie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 3:00 a diminetii de 30 martie 2014 devine ora 4:00, acea ora fiind astfel “sarita” iar ziua avand doar 23 de ore.

ORA DE VARĂ 2014: Cinci efecte

1. Mai multe accidente de masina in prima zi

Riscul producerii accidentelor de masina in care sunt victime este mai mic in timpul Orei de Vara, in principal datorita faptului ca soferii beneficiaza de mai multa lumina naturala, in special in perioadele aglomerate, dimineata si seara.

Insa acest lucru nu este chiar valabil in prima zi de luni dupa ce ora de vara este activa oficial, scrie Business Insider. Oamenii ametiti care conduc pe intuneric sunt mai predispusi la accidente.

ORA DE VARĂ 2014: Când se schimbă ora în ţările lumii

2. Mai multe atacuri de cord

Trecerea la ora de vara creste si riscul de infarct! Din cate a demonstrat un studiu al unor cercetatori suedezi din 2008, rata atacurilor de cord in primele trei zile de la trecerea la ora de vara creste cu 5%, mentioneaza Live Science. De vina ar fi lipsa somnului, motiv pentru care in organism este eliberat hormonul stresului, ceea ce duce la riscul aparitiei infarctului, in special la oamenii predispusi la asta.

3. Cresc accidentele la locul de munca

Trecerea la ora de vara ii afecteaza pe cei cu joburi fizice stresante, cum sunt minerii. In urma unui studiu publicat in 2009 in Journal of Applied Psychology si citat de Live Science, s-a constatat ca minerii ajungeau la munca obositi, avand parte de 40 de minute dormite mai putin pe noapte. In plus, acestia aveau cu 5.7% mai mult de accidente la munca in saptamana imediat urmatoare de la trecerea la ora de vara.

4. Mai multa distractie pe web la munca

“Cyberloafing” este cuvantul folosit pentru descrierea navigarii pe internet in scop de divertisment in timpul programului de la serviciu. Desi nu este un efect amenintator din punctul de vedere al sanatatii, “cyberloafingul” este unul din efectele ciudate pe care trecerea la ora de vara le are asupra organismului uman.

ORA DE VARĂ dă ceasurile înainte duminică, 30 martie: Totul despre ORA DE VARĂ 2014

Potrivit unui studiu din 2012 publicat in Journal of Applied Psychology, incidenta acestui efect a crescut simtitor in mai mult de 200 regiuni metropolitane din SUA in prima zi de luni de la trecerea la ora de vara, comparativ cu zilele de luni de dinaintea si la o saptamana de la tranzitie.

5. Cresc durerile de cap

Ritmurile circadiene influenteaza diferite comportamente, cum ar fi starea de spirit, mancatul sau somnul. Cand aceste ritmuri nu mai sunt asa cum ar trebui sa fie, chiar si din cauza unei singure ore de nesomn, corpul uman isi da seama imediat. Iar pentru anumite persoane acest lucru se traduce prin dureri de cap, acestea fiind manifestari declansate de schimbari in ritmurile circadiene, inclusiv cele pe timpul trecerii la ora de vara.

ORA DE VARĂ, ISTORIC

Ora de vară nu este folosită în ţările de la ecuator şi de la tropicul Capricornului şi nici de Japonia şi China.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.

În 2014, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială se va face pe 26 octombrie.

Ziua de duminică, 27 octombrie, va avea practic 25 de ore, întrucât ora 03:00 se va repeta. Oamenii vor avea, astfel, ocazia să doarmă mai mult cu o oră. Potrivit specialiştilor, însă, efectul orei în plus va dispărea după numai câteva zile.

Profesorul Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow spune că după ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ. „Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu, fiind bulversaţi”, mai spune expertul.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

MERSUL TRENURILOR: Cum se modifică circulaţia trenurilor în funcţie de ORA DE VARA 2014

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

ORA EXACTĂ. Chiar dacă ora exactă se modifică de două ori pe an, există întotdeauna persoane pe care aceste schimbări le iau prin suprindere. 

De asemenea, este bine să știți că PC-urile, laptopurile și smartphone-urile trec în mod automat la ora de iarnă. Nu încercați să le schimbați ora înainte de a vă culca, pentru că programul vi se va da peste cap. 

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o bagă în seamă. A renăscut din propria cenușă cu ajutorul investițiilor și e peste Sinaia, Predeal sau Bușteni. E plină de străini și are cazări spectaculoase
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vladimir Putin ordonă producția în serie a rachetei hipersonice Oreșnik
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili