ORA DE VARĂ 2014: România a trecut la ORA DE VARĂ. Cum se dă ceasul pe a avea ORA EXACTĂ?

ORA DE VARĂ: Romania a trecut la ora oficiala de vara, astfel ca ora 3.00 a devenit ora 4.00. Desi fenomenul este unul global si implementat relativ recent (cateva zeci de ani), foarte multe tari inca nu iau parte la aceasta schimbare de ajustare a ceasurilor. Pe langa avantajele pe care le aduce, ora de vara are si cateva efecte, unele chiar ciudate, asupra sanatatii umane.
Romania TV
12 mart. 2014, 10:55
ORA DE VARĂ 2014: România a trecut la ORA DE VARĂ. Cum se dă ceasul pe a avea ORA EXACTĂ?

ORA DE VARĂ 2014. Pana la ora de vara avem inca ora de iarna care, e bine de stiut, este ora oficiala a tuturor tarilor de pe glob, indiferent daca ele au adoptat conventia de schimbare a orei sau nu. Aceasta conventie a fost adoptata de numeroase state si teritorii de pe intreg mapamondul, prin care ora de vara este stabilita ca fiind o ora inaintea orei oficiale standard. Motivul adoptarii acestei conventii este strict legata de motive economice. In cazul pastrarii orei de iarna, o parte din activitatile populatiei precum si cele industriale s-ar desfasura in conditii de noapte, care ar necesita bineinteles utilizarea unei cantitati de energie electrica. Pentru economisirea acesteia si pentru folosirea cu eficienta a luminii Soarelui, asa incat activitatile umane sa se desfasoare sub lumina naturala, a fost adoptata aceasta conventie la nivel international sub titulatura “ora de vara”.

ORA DE VARĂ 2014: Ce ţară nu schimbă ora pentru a nu-şi stresa cetăţenii. Cum se dă ORA EXACTĂ în România

Asadar, trecerea la ora de vara 2014 s-a făcut in noaptea dintre 29 si 30 martie 2014 (ultima duminica din luna martie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 3:00 a diminetii de 30 martie 2014 devine ora 4:00, acea ora fiind astfel “sarita” iar ziua avand doar 23 de ore.

ORA DE VARĂ 2014: Cinci efecte

1. Mai multe accidente de masina in prima zi

Riscul producerii accidentelor de masina in care sunt victime este mai mic in timpul Orei de Vara, in principal datorita faptului ca soferii beneficiaza de mai multa lumina naturala, in special in perioadele aglomerate, dimineata si seara.

Insa acest lucru nu este chiar valabil in prima zi de luni dupa ce ora de vara este activa oficial, scrie Business Insider. Oamenii ametiti care conduc pe intuneric sunt mai predispusi la accidente.

ORA DE VARĂ 2014: Când se schimbă ora în ţările lumii

2. Mai multe atacuri de cord

Trecerea la ora de vara creste si riscul de infarct! Din cate a demonstrat un studiu al unor cercetatori suedezi din 2008, rata atacurilor de cord in primele trei zile de la trecerea la ora de vara creste cu 5%, mentioneaza Live Science. De vina ar fi lipsa somnului, motiv pentru care in organism este eliberat hormonul stresului, ceea ce duce la riscul aparitiei infarctului, in special la oamenii predispusi la asta.

3. Cresc accidentele la locul de munca

Trecerea la ora de vara ii afecteaza pe cei cu joburi fizice stresante, cum sunt minerii. In urma unui studiu publicat in 2009 in Journal of Applied Psychology si citat de Live Science, s-a constatat ca minerii ajungeau la munca obositi, avand parte de 40 de minute dormite mai putin pe noapte. In plus, acestia aveau cu 5.7% mai mult de accidente la munca in saptamana imediat urmatoare de la trecerea la ora de vara.

4. Mai multa distractie pe web la munca

“Cyberloafing” este cuvantul folosit pentru descrierea navigarii pe internet in scop de divertisment in timpul programului de la serviciu. Desi nu este un efect amenintator din punctul de vedere al sanatatii, “cyberloafingul” este unul din efectele ciudate pe care trecerea la ora de vara le are asupra organismului uman.

ORA DE VARĂ dă ceasurile înainte duminică, 30 martie: Totul despre ORA DE VARĂ 2014

Potrivit unui studiu din 2012 publicat in Journal of Applied Psychology, incidenta acestui efect a crescut simtitor in mai mult de 200 regiuni metropolitane din SUA in prima zi de luni de la trecerea la ora de vara, comparativ cu zilele de luni de dinaintea si la o saptamana de la tranzitie.

5. Cresc durerile de cap

Ritmurile circadiene influenteaza diferite comportamente, cum ar fi starea de spirit, mancatul sau somnul. Cand aceste ritmuri nu mai sunt asa cum ar trebui sa fie, chiar si din cauza unei singure ore de nesomn, corpul uman isi da seama imediat. Iar pentru anumite persoane acest lucru se traduce prin dureri de cap, acestea fiind manifestari declansate de schimbari in ritmurile circadiene, inclusiv cele pe timpul trecerii la ora de vara.

ORA DE VARĂ, ISTORIC

Ora de vară nu este folosită în ţările de la ecuator şi de la tropicul Capricornului şi nici de Japonia şi China.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.

În 2014, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială se va face pe 26 octombrie.

Ziua de duminică, 27 octombrie, va avea practic 25 de ore, întrucât ora 03:00 se va repeta. Oamenii vor avea, astfel, ocazia să doarmă mai mult cu o oră. Potrivit specialiştilor, însă, efectul orei în plus va dispărea după numai câteva zile.

Profesorul Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow spune că după ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ. „Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu, fiind bulversaţi”, mai spune expertul.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

MERSUL TRENURILOR: Cum se modifică circulaţia trenurilor în funcţie de ORA DE VARA 2014

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

ORA EXACTĂ. Chiar dacă ora exactă se modifică de două ori pe an, există întotdeauna persoane pe care aceste schimbări le iau prin suprindere. 

De asemenea, este bine să știți că PC-urile, laptopurile și smartphone-urile trec în mod automat la ora de iarnă. Nu încercați să le schimbați ora înainte de a vă culca, pentru că programul vi se va da peste cap. 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios